NCRV in jaartallen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Datum Event
15-11-1924 De Nederlandsche Christelijke Rado Vereeniging (NCRV) wordt opgericht. Voor drieduizend gulden (1360 euro) per jaar huren ze één avond zendtijd per week bij de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF).
24-12-1924 Via de zender van NSF zendt de NCRV voor het eerst uit.
oktober 1927 De KRO en NCRV nemen een eigen radiozender in gebruik (te Huizen).
31-05-1951 De AVRO, KRO, NCRV en VARA werken voortaan samen in de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), die namens de omroepen als onderhandelingspartner optreedt in wat 'de televisiekwestie' wordt genoemd. De zendgemachtigden willen wel meewerken aan het nieuwe medium, maar eisen van de overheid dat ze, ook na de experimentele periode, kunnen blijven uitzenden. De omroepen krijgen drie uur televisie per week, gedurende twee jaar.
12-10-1951 De NCRV verzorgt voor het eerst een televisie uitzending.
17-08-1953 De NCRV laat zien hoe een televisieavond in de Verenigde Staten eruit ziet, inclusief nagemaakte reclameboodschappen. Voor- en tegenstanders van commerciële televisie geven hier commentaar op.
04-04-1988 De derde publieke zender Nederland 3 gaat van start. De KRO, NCRV, VARA en EO bepalen de programmering op Nederland 1, de AVRO, TROS, VOO en VPRO op Nederland 2 en de NOS met kleine de zendgemachtigden nemen Nederland 3 onder hun hoede.
06-06-1991 De minister van WVC (d'Ancona) wil, met de komst van een commerciële omroep in haar achterhoofd, de positie van het publieke bestel versterken. De concurrentie moet worden aangegaan met informatie, cultuur en verstrooiing. Daarnaast is ze van mening dat de publieke omroepen meer moeten samenwerken. De profielen van de zenders zijn als volgt: Nederland 1 wordt de levensbeschouwelijke zender (met AVRO, KRO en NCRV), Nederland 2 gaat zich richten op amusement (met TROS, VOO en EO) en Nederland 3 zal een progressief karakter krijgen (met VARA, VPRO en NOS).
31-07-1991 Met de ondertekening van een AKN-overeenkomst maken de AVRO, KRO en NCRV hun samenwerking officieel.
1992 AVRO, KRO en NCRV introduceren ‘genre-programmering’ op Nederland 1, waarbij de opbouw van tv-avonden met sterke programma’s belangrijker is dan de eigen tv-avond van één specifieke omroep.
1997 De samenwerking van de AVRO, NCRV en KRO komt tot uiting in de start van gezamenlijke nieuwbouw aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum.
2000 De bouw van het nieuwe pand van de AVRO, NCRV en KRO is klaar en de omroepen kunnen verhuizen.
22-03-2011 De VVD maakt bekend dat zij alleen nog plaats zien in het publieke bestel voor de zes grootste publieke omroepen. D66 en de PVV zijn het hier mee eens maar de PvdA, CDA en SP zien dit niet zitten. Als een meerderheid vóór stemt kan dit betekenen dat de VARA, BNN en Omroep MAX van televisie moeten verdwijnen. Op dit moment hebben de TROS, KRO, EO, AVRO, NCRV en VPRO de meeste leden. De NOS en NTR mogen van de VVD ook blijven bestaan omdat ze zonder leden functioneren. Op deze manier hoopt het kabinet 200 miljoen euro te bezuinigen.

(Bron: RTV Dossier)

Terug naar de NCRV