Nagra

Uit B&G Wiki

Nagra, het is Pools voor “zal opnemen”, is de naam van een serie hoog kwalitatieve audiorecorders die bijna standaard deel uitmaken van de apparatuur waarmee radioverslaggevers op pad gaan. Vanwege de grote toepasbaarheid wordt de Nagra ook gebruikt door makers van films en televisieprogramma’s, evenals door politie en voor toepassingen in de militaire wereld. De opnames moeten van zeer goede kwaliteit zijn om te kunnen worden gebruikt. En dat zijn ze ook. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog start de productie in Zwitserland. Het betreft dan recorders waarop de informatie op een band wordt opgenomen. Deze techniek blijft jaren in gebruik.

analoog

De lang gebruikte Nagra is een draagbare spoelenrecorder die analoge techniek gebruikt met ¼ inch (6,4 mm) brede banden. Het apparaat heeft drie snelheden, 38, 19 en 9,5 centimeter per seconde. Voor opname en weergave wordt gebruik gemaakt van twee aparte koppen. Om het de verslaggever mogelijk te maken snel na te luisteren of de opname voldoet is een kleine luidspreker ingebouwd. Het apparaat is solide gebouwd en weegt dus meer dan een pakje sigaretten. Het wordt met een riem om de schouder meegedragen. Dat is door verslaggevers wel eens als lastig ervaren.

digitaal

Met het voortschrijden van de ontwikkeling in opnameapparatuur komt de digitale recorder op de markt. De eerste digitale recorders maken voor de opslag gebruik van een mini disk, een klein schijfje waar de informatie digitaal wordt geregistreerd.

flexibel

De nieuwste ontwikkeling is de Nagra SD is een kleine solid state audio recorder/ speler. Dit apparaat verschijnt in 2012 en kan gezien worden als de vervanger van de mini disk. Het opgenomen materiaal wordt opgeslagen op een SD geheugenkaart. Dit soort kaarten vindt men ook terug in de kleine digitale fototoestellen en digitale video camera’s die tegenwoordig te koop zijn. Door de opname elektronisch te comprimeren is het mogelijk op een SD kaart van 4 Gigabyte een opnamecapaciteit te krijgen van 278 uur. Het apparaat wordt gevoed met twee kleine AA batterijen en kan daarop 10 uur werken. Voor de gebruiker is het een handig apparaat; het is klein, handzaam en weegt maar 250 gram. Bijkomend voordeel is dat er geen lange draden nodig zijn. Een microfoon is niet ingebouwd, maar is uitwisselbaar. Dit gebeurt door bovenop het apparaat de gewenste microfoon te klikken. Zo is het mogelijk de voor de opname meest geschikte microfoon te gebruiken.