Nederland van boven

Uit B&G Wiki
Periode2011-2012
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreoverig
Decennia2010-2019
Lengte30'00"
MediumTelevisie

Nederland van boven 1.jpg Nederland van boven 2.jpg Nederland van boven 3.jpg Nederland van boven 4.jpg

Beschrijving

De VPRO geeft Nederland een topview. Nederland van boven is een programma over ons alledaagse leven vanuit een nieuw, spectaculair perspectief.

Wie vanuit een alledaags standpunt naar Nederland kijkt, valt vele zaken niet op. Wie echter van boven af naar de krioelende mierenhoop kijkt die ons land is, vraagt zich af waarom het niet elke dag totaal vastloopt in een ongelofelijke chaos. Daarom geeft Nederland van boven vanuit een buitengewoon perspectief een nieuwe kijk op ons land: vanuit de lucht. Door langdurig met behulp van helikopters, satellieten en GPS-gegevens te kijken naar onze dagelijkse gang van zaken, wordt duidelijk wat vanaf de grond niet waarneembaar is. Vanuit vogelperspectief is te zien hoe Nederland functioneert. En zo wordt onder meer zichtbaar hoe na afloop van Boer zoekt vrouw, wanneer we massaal naar de wc gaan, onze riolen en waterleidingen ternauwernood ontsnappen aan een fataal infarct.

Vanuit vliegtuigen, helikopters en luchtballonnen wordt tien afleveringen lang naar Nederland gekeken. Een spectaculaire zoektocht naar de ritmes en patronen van ons dagelijkse leven, die laat zien hoe we Nederland door de jaren heen hebben gemaakt, hoe we ons bewegen, ons ontspannen, hoe we werken, onze steden bouwen en ons landschap inrichten. Wat zegt dat over ons? En over onze behoefte aan maakbaarheid en regeldrift? Visualisaties van gegevens die met de nieuwste middelen worden vastgelegd, leveren in Nederland van boven even sensationele als inzichtelijke animaties op. Van 24 uur beweging in de haven van Rotterdam bijvoorbeeld, samengebald in een beeld van één minuut.

Makers

Presentatie Roel Bentz van den Berg

VPRO