Noord-Zuid

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1978
Beschikbaar in archiefniet beschikbaar
GenrePraatprogramma
Decennia1970-1979
Mediumtelevisie


Beschrijving

Na het echec van Netwerk is het even stil rond Mies Bouwman, maar dan verschijnt ze plots voor de Vlaamse televisie. In de rubriek Bij nader inzien spuwt Mies haar ongenoegen over het verdwijnen van Netwerk. De Vlaamse presentator Johan Anthierens geeft haar de gelegenheid om gal te spuwen over Hilversum en de terreur van de verveelde kijkers. Onmiddellijk na dit optreden, waarin Mies uitroept dat ze het goed zat is, biedt de BRT haar zendtijd aan in de zomer.

Het moet een veertiendaagse praatshow worden, opgenomen op locatie. Het ligt in de bedoeling dat Mies de Vlaamse gasten interviewt en de Vlaamse journalist Johan Anthierens de Nederlandse gasten.

Al gauw brengt een rel de gemoederen rondom het programma in beroering. Anthierens haalt zich namelijk de woede van de raad van beheer van de BRT op de hals. In een aflevering van Noord-Zuid neemt hij de Nederlandse zanger Pierre Kartner (Vader Abraham) verbaal stevig te pakken. Er volgt zelfs een berisping, Anthierens kan vertrekken als medepresentator en Mies mag blijven. Omdat Anthierens gedwongen wordt om op te stappen, volgt Mies zijn voorbeeld.


Makers

Presentatie Mies Bouwman, Johan Anthierens

Productie BRT