Officieel bezoek van koninklijk paar

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1958
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrebioscoopjournaal
Decennia1950-1959
Lengte5'35"
Mediumbioscoop


Beschrijving

Koningin Juliana bezoekt op de derde dag van hun vierdaags bezoek aan Amsterdam de Julianaschool en St. Franciscusschool in Amsterdam West, waar ze worden ontvangen door wethouder A. de Roos en broeder Julianus, hoofd van de school. Binnen houden kinderen een toespraak voor Juliana en zij kijkt met prins Bernhard, die later is gearriveerd, naar een balletvoorstelling.

Later wonen ze in de Portugees-Israelitische synagoge een kerkdienst bij, met opperrabbijn Rodrigues Pereira als voorganger. De voorzanger zingt een gebed voor het koninklijk huis, waarna Juliana en Bernhard de wetsrollen in de Heilige Ark bekijken. Ze maken een rijtoer door Amsterdam-Zuid en het centrum.

's Avonds wordt een toneelvoorstelling in de Stadsschouwburg gehouden, waar ze bij binnenkomst worden begroet door burgemeester G. van Hall en Evert Smit, directeur van de Stadsschouwburg. In de pauze van het toneelstuk Oom Wanja van Anton Tsjechov stelt Guus Oster, directeur van de Nederlandse Comedie, onder andere gastregisseur Peter Sjarov en de acteurs Ellen Vogel, Han Bentz van den Berg en Ank van der Moer voor.

Makers

Polygoon Hollands Nieuws.