Onno de Bruin

Uit B&G Wiki
Onno de Bruin

NaamOnno de Bruin
GeborenRotterdam, 28 oktober 1954
FunctiesPresentator
Bekend vanVARA-Matinee
Periode actief1989-2004
Werkt samen metMarianne Lange Agnes van der Veld Alidja Siregar

Onno de Bruin in de media
Oeuvre van Onno de Bruin

Onno de Bruin wordt geboren in 1954 in Rotterdam en groeit op in die stad en in Enschede. Hij studeert wiskunde aan de universiteit in Utrecht en is werkzaam als docent in het voortgezet onderwijs. In de jaren tachtig komt hij als freelancer bij de NCRV-televisie afdeling documentaires waar hij het commentaar spreekt bij allerlei tv-producties, waaronder Weg van de snelweg. Vanaf 1988 werkt hij bij de VARA op Radio 4 als omroeper/presentator. Dat werk heeft hij daarvoor al een tijdje uitgeoefend bij de Amsterdamse Concertzender, toen nog een lokale omroep. De afdeling Klassieke Muziek bij de VARA wordt op dat moment geleid door Jan Zekveld. Onno de Bruin is bij de VARA de opvolger van Hans Hamburger, die vervroegd kan uittreden en met 'hoofdstuk 10' (de VUT) kan gaan.

Een van de belangrijkste en meest toonaangevende programmaseries die hij in die jaren presenteert is de VARA-Matinee. Dat zijn de opnamen die de zaterdag ervoor zijn gemaakt in het Concertgebouw in Amsterdam tijdens een uitvoering in de gelijknamige prestigieuze concertserie, ooit voor de VARA in 1961 begonnen door Hans Kerkhof. Een serie bedoeld om de arbeider, die op zaterdagmiddag niet meer behoeft te werken, kennis te laten nemen van klassieke muziek. Later wereldberoemde musici hebben daar hun soms schuchtere debuut, bijvoorbeeld pianist Yuri Yegorov en dirigent Valery Gergiev. In de loop van de tijd wordt de VARA-Matinee een gezamenlijke productie van VARA, VPRO en NPS onder de naam ZaterdagMatinee en wordt vanaf dat moment ook rechtstreeks op Radio-4 uitgezonden. Tenslotte trekt de VARA zich helemaal uit de concertserie terug.

Een aantal bijzondere programma's waaraan Onno de Bruin meewerkt: de serie Starring Stravinsky, acht uitzendingen in het seizoen 1987-'88 waarin muziek van Igor Stravinsky wordt geplaatst naast werk van anderen die zich goed met hem laten vergelijken; een concert in De Doelen in Rotterdam in 1995 bij de 55ste herdenking van het bombardement op die stad; een concert ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Koningin Beatrix in Amsterdam op 27 januari 1998. Verder honderden andere producties, concerten, platen- en cd-programma's, opera's, wekelijkse avonden met muziek uit de Barok, nieuwjaarsconcerten, gesproken componistenportretten, een serie over het leven van Ludwig van Beethoven.

Onno de Bruin werkt tot begin 21ste eeuw bij Radio 4. Bij de zoveelste reorganisatie van de zender verdwijnt hij. Kort daarna stapt hij ook op bij de Concertzender.

Tot aan de zomer van 2020 is hij actief geweest als docent in het voortgezet onderwijs op Gymnasium Novum in Voorburg. Inmiddels is hij gepensioneerd.