Ontmoetingen met het geluk

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1959
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredrama
Decennia1950-1959
Lengte81' 30"
MediumTelevisie
Shot


Beschrijving

Programma bestaande uit 3 één akters geschreven en geregisseerd door Willy van Hemert. In deze drie schetsen worden twee door de maatschappij als onbruikbaar afgewezen mensen geconfronteerd met een onverwacht moment van stilte, vrede en harmoniemet de wereld om hen heen. De schetsen pretenderen niet een finaal antwoord te geven op het negativisme der "angry young men", maar ze spreken in televisietermen van positieve waarden, van een leidend erbarmen met gekwelde mensen. (Bron: Vrije Geluiden 1959)

Tussen de aktes door wordt er een ballet opgevoerd. In deel een, getiteld Total loss, ontmoeten twee zwervende oudere mensen elkaar op een autokerkhof. Hanny van Leeuwen en Rudi van Danztig dansen het ballet Herfst in een choreografie van Van Danztig.

In het tweede deel, Huis zonder dak, gaat een ouder echtpaar terug naar hun vroegere woning waar de vrouw het verleden opnieuw beleeft. Over de dans is niets bekend.

De zwaan, het derde deel gaat over het armoedige bestaan van een oude kermisexploitant en zijn vrouw. Marianne Hilarides en Jaap Flier dansen De maan in de trapeze in een choreografie van Hans van Manen.

Kunstenaar/vormgever Frans Deckwitz (1934-1994) werkt samen met Peter Zwart aan het decorontwerp en Deckwitz ontwerpt de kostuums.

Cast

Ida Wasserman

Joris Diels

Makers

Regie Willy van Hemert

Scenario Willy van Hemert

Decors Peter Zwart, Franz Deckwitz

Choreografie Rudi van Dantzig, Hans van Manen

Muziek Serge Prokofjel, Benjamin Britten

Kostuums Franz Deckwitz

Dansers Marianna Hilarides, Jaap Flier

VARA