Op bezoek bij de poppendokter

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1960
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKinderprogramma
Decennia1960-1969
Lengte14'23
Mediumtelevisie
Externe infoTanja Koen
Poppendokter1.jpegBeschrijving

De uitzending wordt gepresenteerd door de omroepster/presentatrice van de NCRV: Tanja Koen. Aan de setting, de manier van praten door de presentatrice en meneer Rolf (de poppendokter) tegen de kinderen wordt duidelijk dat het hier om een programma gaat met als doelgroep kinderen. In beeld wordt gebracht hoe het bij een poppendokter in zijn werk gaat. De presentatrice praat met de poppendokter Rolf en stelt hem vragen over verschillende soorten poppen en het werkproces van de poppendokter bij het repareren van een pop. Dit wordt tevens ook in beeld gebracht, de poppendokter repareert een pop. Het gesprek wordt geïllustreerd met een foto van Rolfs familie en een korte documentaire over het maakproces van latex poppen binnen een fabriek. Bij de documentaire wordt commentaar geleverd door de presentatrice. Naast het gesprek tussen de presentatrice en de poppendokter komt de poppendokter ook met de kinderen in beeld. Een meisje komt haar pop bij de poppendokter brengen voor een reparatie en een ander meisje komt haar pop afhalen bij de poppendokter. De presentatrice sluit de aflevering af met een verwijzing naar het volgende kinderprogramma: 'Coco en de vliegende Knorrepot'.

Makers

Presentatie, omroeper Tanja Koen

NCRV

Achtergrondinformatie

Van Op bezoek bij de poppendokter is weinig materiaal bewaard, in het archief is de uitzending van 18-06-1960 beschikbaar. In beeld is de titel van kinderprogramma is niet zichtbaar. De omroepster kondigt het programma aan met: "Hier is de NCRV" en vertelt de kijker vervolgens wat er in de aflevering te zien zal zijn.

De eerste kinderprogramma's in de geschiedenis van de televisie waren poppenseries. Op bezoek bij de poppendokter is een poppenserie. In dezelfde periode wordt de poppenserie Coco en de vliegende Knorrepot gemaakt en uitgezonden door de NCRV in de periode van 1959-1963.

Televisie heeft in het begin van de kinderprogramma's enorm veel indruk gemaakt op jonge kijkers. Het contact met de omroepsters, de presentatoren en veel acteurs is vaak persoonlijk. Omroepsters waren meer lieve tantes die in hun eigen huiskamertje in de studio de kijkers thuis met hun glimlach omarmden. Een omroepster van het begin is Tanja Koen. Bij de bovengenoemde aflevering Op bezoek bij de poppendokter is deze liefdelijkheid goed op te merken.

Poppendokter2.jpeg Tanja Koen in 'Op bezoek bij de poppendokter'