Open en bloot (1974)

Uit B&G Wiki
Periode1974
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreInformatief
Decennia1970-1979
Lengte35'00"
Mediumtelevisie

Openenbloot.jpg


Beschrijving

Open en bloot is destijds het eerste programma over seks op de Nederlandse televisie. De reeks besteedt aan de hand van sketches, animaties en interviews aandacht aan de verschillende aspecten van seksualiteit. Presentator Joop van Tijn is de eerste persoon die op televisie het woord "neuken" in de mond neemt.

Joop van Tijn presenteert Open en bloot met een enigszins bekakte tongval. Dit VARA-programma wil openhartig zijn en taboedoorbrekend, maar de toon is naar de huidige maatstaven toch ook voorzichtig en erg serieus. In die zin is Open en bloot een duidelijk product van de jaren zeventig. De verschillen met Neuken doe je zo! van Bridget Maasland zijn immens.

Het programma roept verschillende reacties op. De eerste aflevering is bijzonder goed bekeken met een kijkdichtheid van 51,6 % oftewel 5.160.000 kijkers. De controverse wordt duidelijk in de waarderingscijfers die erg uiteenlopen. De televisierubrieken in de dagbladen staan er vol mee en in de radio en televisie gidsen voeren voor- en tegenstanders door middel van ingestuurde brieven eindeloos discussie over het taalgebruik, de toon en de animaties. Vrij Nederland plaats op 8 juni 1974 een bloemlezing van verschillende reacties die het programma oproept.

In plaats van 'echt' bloot te laten zien, wordt een groot deel van de voorlichting gedaan met behulp van animaties van NOS graficus Hans de Cocq. Het programma begint wel met bloot. De letters van het programma worden in de openingsscène gespeld door naakte mensen, een idee dat waarschijnlijk geïnspireerd is door het beroemde 'blote meisjes' alfabet van Anton Beeke enkele jaren eerder.

Presentator Van Tijn werkt in de jaren zeventig voor het weekblad Vrij Nederland. In dit blad verschijnen ook de eerste advertenties van seksclubs. Schrijver W. F. Hermans neemt openlijk stelling tegen dit soort progressiviteit en bestempelt Vrij Nederland als "pooierblad".

Makers

Presentator Joop van Tijn

Redactie Jan van Lieshout, Georg Frenkel Frank

Grafisch ontwerp en animaties Hans de Cocq

Produktie en Regie Mia Steinebach

VARA