Oude kern, nieuwe eeuw

Uit B&G Wiki
Periode2004-2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreReportage,
Kunst en cultuurprogramma
Decennia2000-2009
Lengte17'90"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Een vierdelige reportageserie over het onbeschermde culturele erfgoed in de provincie Zuid-Holland. In de reportages komen er vier thema's aan bod: de kunststroming Jugendstil, de traditie van het bewerken van glas, de kunst van het zilversmeden en begrafenisculturen-en rituelen. De titels van de vier afleveringen zijn Jugendstil in Den Haag, Glas is Leerdam, Zilver is Schoonhoven en Mortalis, rituelen in Zuid-Holland.

De reportage is gemaakt in opdracht voor het Prins Bernard Cultuurfonds Zuid-Holland. Dit is een particulier fonds dat het cultuur- en natuurbehoud in Nederlands stimuleert. Het initiatief voor deze reportagse komt in 2001. Het idee is dan een serie educatieve documentaires te maken die zijn gericht op het voortgezet onderwijs en regionale TV. Het fonds wil de jeugd van tegenwoordig informeren over en bewust maken van het onbeschermde en kwetsbare culturele erfgoed in de provincie Zuid-Holland.

Makers

Samenstelling en regie Robin Lutz

Camera Onno Gerritse

Editing Marald Bes, Joop Span

Adviseur John Sillevis

Organisatie Liesbeth Struving

Research Hans Pars

Achtergrondinformatie

De twee afleveringen Jugendstil in Den Haag en Glas is Leerdam hebben beide de prijs gekregen voor de beste film op het gebied van cultureel erfgoed op het Europa Nostra Heritage Film Festival in Dobbiaco, Italië. De afleveringen worden geprezen om o.a. het oog voor detail.

De aflevering Glas is Leerdam heeft op het US International Film en Video Festival in Los Angeles nog een prijs gewonnen, namelijk de 'First Place: Gold Camera Award' in de categorie General Education. De aflevering is bekroond om zijn educatieve karakter.