Paul Römer (tv-producent)

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Römer

NaamPaul Römer
GeborenAmsterdam, 1962
FunctiesProducent
Bekend vanJongbloed en Joosten, Domino D-Day, De Staatsloterijshow, Big Brother
Periode actief1988-heden
Werkt samen metJohn de Mol
TriviaTrivia

Paul Römer in de media
Oeuvre van Paul Römer


'Bedenker van formats en manager van creatieve processen'

Jeugdjaren

Paul Römer wordt geboren op 13 december 1962. Hij is een van de 5 kinderen van acteur Piet Römer. Hij volgt na de lagere school een opleiding fysiotherapie. Daarna gaat hij aan de slag bij de TROS.

TROS

Römer begint in 1988 als producer bij succesvolle programma's als Bananasplit en Jongbloed en Joosten. Deze Tros programma's zijn een aanloop tot zijn carrière bij die omroep. Uiteindelijk wordt hij hoofd Amusement.

John de Mol

Als er een iemand in zijn loopbaan een belangrijke rol speelt is het John de Mol. Bij diens bedrijf beleeft Römer zijn grootste successen. Hij bedenkt onder meer De Grote Donor Show, Deal or no Deal met als presentator Beau van Erven Doorens. Zijn absolute 'pièce de résistance' is het (mede)-bedenken van de formule Big Brother. Inmiddels is het programma in zo'n 50 landen op televisie te zien geweest.

Endemol

Na de fusie van het bedrijf van Joop van den Ende en John de Mol in 1995, wordt Paul Römer in 2002 algemeen directeur van Endemol Nederland. In 2009 gaat Römer ook internationaal aan de slag als Global Head of Programming. Het leiding geven aan een creatief team van mensen is hem op het lijf geschreven.

NTR

In 2010 geeft Römer te kennen Endemol te gaan verlaten. In April 2011 wordt hij directeur van omroep NTR. Hij volgt Joop Daalmeijer op die met pensioen gaat. In deze functie profileert hij zich niet als iemand zonder mening. Zo noemt hij de uitreiking van de Televizier-Ring in de mediacourant:"Als een kijkcijferkanon als Heel Holland Bakt niet meedingt, dan is er iets mis met het systeem, aldus Römer. “Het gaat me wel aan het hart hoe in de loop der jaren de Televizier-Ring eigenlijk een beetje gedevalueerd is. De prijs is wat mij betreft steeds minder waard geworden. Vroeger was het de meest felbegeerde prijs die je kon winnen.”

Tijdens de zogenaamde "Zwarte Pieten discussie" laat hij weten dat de NTR geen moreel kompas voor de maatschappij is. Ook in zijn nevenfunctie als commissaris bij Ajax heeft hij duidelijke oordelen, onder andere over het niveau van de voetbalpers. Op NRC.nl zegt hij hierover:"Meng je feiten en meningen, dan krijg je actiejournalistiek. De voetbaljournalistiek is daarvan een voorbeeld. Het overgrote deel van de voetbaljournalisten heeft geen ambitie om de waarheid boven tafel te krijgen.” Na een conflict met Johan Cruijff verlaat hij overigens na 9 maanden de raad van commissarissen.

In 2011, als hij aantreedt als directeur van de NTR moet hij vanwege bezuinigingen ingrijpend reorganiseren. Hij maakt de organisatie kleiner en doeltreffender. Carel kuyl wordt mediadirecteur. Römer staat verder dan ooit af van het creatieve proces, maar kan het soms niet laten om aan brainstorms over nieuwe ideeën mee te blijven doen.