Penney de Jager

Uit B&G Wiki
Penney de Jager in Toppop (1970)

NaamWilhelmina Maria de Jager
GeborenUtrecht, 2 januari 1948
FunctiesPresentator, danser, choreograaf
Bekend vanToppop
Periode actief1970 - 1985
Werkt samen metRien van Wijk
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Penney de Jager in de media
Oeuvre van Penney de Jager

"Ik ging er voor. Tot op het laatste moment nog kostuums naaien, ervoor zorgen dat de danseressen er prima verzorgd uitzagen, ik deed het allemaa zelf. Ha, ik werd inderdaad Miss Toppop."

Al voor Toppop maakt Penney de Jager als danseres onderdeel uit van de Nederlandse televisie bij programma’s als Moef Ga Ga van Bob Rooyens. Daarnaast danst ze voor het Nationaal Ballet. In eerste instantie wordt Penney gevraagd de openingsscène (leader) van het programma te dansen. Het klikt echter zo met de camera dat regisseur Rien van Wijk haar vraagt vaker met een danschoreografie het decor te verlevendigen.

‘Miss Toppop’ ontpopt zich met haar uitgesproken kleding en styling in de loop der jaren zelfs tot een trendsetter. Als ze later een dansschool begint, zet ze ook haar leerlingen, die ze in dezelfde dansstijl opleidt als zichzelf, in voor het programma. Ook de kostuums worden door Penney zelf bedacht en met de hand gemaakt. Het programma levert haar een enorme naamsbekendheid op. Met de komst van nieuwe regisseurs wordt er langzaam ook gekozen voor een nieuwe koers. Penney besluit dat het tijd is te stoppen met Toppop. De dansschool die Penney heeft opgericht heeft een enorme groei doorgemaakt en ook Ballet Penney de Jager is inmiddels geboren. Het ballet verzorgt onder meer zeven jaar lang de choreografie voor de De Willem Ruis Lotto Show.

Op een gegeven moment heeft ze echter genoeg van het hectische dansbestaan en het runnen van haar bedrijf. Ze besluit te kiezen voor een zangcarriere waarbij ze zes jaar optreedt op cruiseschepen. Haar grote wens is optreden. Het album dat ze uitbrengt doet uiteindelijk weinig in Nederland. Een aantal jaar woont ze in de VS waar ze de choreografie doet voor onder meer reclamespotjes. Momenteel werkt Penney weer in Nederland aan verschillende dans en aerobicprojecten.