Peter van Dam

Uit B&G Wiki
Peter van Dam

NaamPeter van Dam pseudoniem van Peter Nijdens
GeborenDuitsland, 20 februari 1952
GestorvenKapellebrug, 6 januari 2018
Functiespresentator, radiomaker
Bekend vanNachtwacht, Manneke pop, De nummerplaat
Periode actief1972-2014
Triviais in de jaren zeventig actief geweest als deejay onder de naam Peter Brian

Peter van Dam in de media
Oeuvre van Peter van Dam

Zoals zoveel van zijn tijdgenoten begint de Vlaamse radiodeejay Peter van Dam zijn carrière bij de zeezenders. In zijn geval Mi Amigo en Radio Caroline. Daarna wordt hij door Hugo van Gelderen en Ad Roland naar Nederland gehaald. Hij komt terecht bij de TROS, als een van de presentatoren van het programma Nachtwacht en Met Peter gaat het beter.

In 1981 start hij met zijn meest bekende programma, Manneke pop op Hilversum 3 bij de KRO op woensdagochtend van 7 tot 9 uur. De titel Manneke pop verwijst naar de Belgische achtergrond van Van Dam. Het programma is de vervanger van Des Engels van Vincent van Engelen. Inhoudelijk heeft het ook veel weg van dit programma, dat licht verteerbare popmuziek bevat, om 8.30 uur de mening van opa Bakema laat horen en sociale informatie biedt in de vorm van een radiostrip. Later verhuist het programma naar de middag.

Hij blijft slechts zes jaar bij de KRO en maakt in die tijd nog enkele gedenkwaardige programma's zoals Popslag, Komt er nog wat van en Radio oase. Aan dat laatste programma dat hij met Jeroen Soer en Peter van Bruggen maakt, beleeft hij het meeste plezier. Reden voor vertrek bij de KRO is dat het niet botert tussen hem en zijn leidinggevende Paul van der Lugt.

Van Dam gaat aan de slag bij Radio 10 Gold. Hij vertrekt naar Vlaanderen en werkt achtereenvolgens voor een hele reeks verschillende zenders. Hij gaat zelf Manneke pop maken en verspreiden via zijn website, zet op het Griekse eiland Karpathos de radiozender Karpathos FM op voor toeristen en heeft een project in Frankrijk.