Peter van Ingen

Uit B&G Wiki
Peter van Ingen (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamPeter van Ingen
GeborenAmsterdam, 19 september 1950
Functies programmamaker, presentator, documentairemaker, eindredacteur
Bekend vanVPRO Zomergasten, Belevenissen
Periode actief1988 - 2014


Allereerste presentator van Zomergasten

Jonge jaren

Van Ingen studeert rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarna werkt hij bij de lokale radiozender STAD Radio Amsterdam.

Publieke omroep

Van Ingen begint zijn televisieloopbaan met het presenteren van het RVU programma Haal je recht. In het televisieseizoen '84-'85 presenteert hij het NOS consumentenprogramma Voor niks gaat de zon op. In 1985 maakt hij de overstap naar de VPRO, de omroep waar hij tot 2014 zal blijven werken. Het eerste programma dat hij daar presenteert is Nieuws, hij voert ook de redactie van dit programma, samen met Mario Steenbergen. In 1986 leidt hij de discussies in het befaamde programma Hollands Signaal, een programma dat hij ook weer met Steenbergen maakt. Vele vooraanstaande vertegenwoordigers uit de wereld van kunst, media en humor interviewt Van Ingen voor het programma Het interview.

Zomergasten

In de zomer van 1987 is Van Ingen de eerste presentator van Zomergasten. Vier weken lang op zondagavond, drie uur lang praten met slechts een gast aan de hand van tv-fragmenten. Het idee was van Krijn ter Braak, die in de eerste seizoenen de regie voert. In 2014 wint het programma een Ere Nipkowschijf. Hij presenteert Zomergasten tot en met 1995. Daarna blijft hij als eindredacteur verbonden aan het programma tot en met de zomer van 2014.

Belevenissen en andere programma's

Van Ingen maakt talloze afleveringen van het programma Belevenissen een programma waarin mensen in hun dagelijks leven door hem gevolgd worden, op het moment dat ze iets gaan beleven. Ook werkt hij samen met onder andere Frans Bromet aan het programma Marco Polo, een wekelijkse reportageserie over de arbeiderswijken in de Randstad. Tot 2012 is hij één van de presentatoren van het discussieprogramma Buitenhof.

Groepsredacteur

Van Ingen is eind jaren '90 werkzaam als groepsredacteur actueel/informatieve programma’s bij de VPRO. Een wat archaïsch klinkende functie. Eerst dus voornamelijk als maker, is hij nu als groepsredacteur informatieve programma’s, vooral achter de schermen betrokken bij VPRO-tv-programma’s . Hij gaat minder presenteren en ontwikkelt in deze jaren onder andere programma’s zoals Eer en geweten, Het blauwe Licht, Brent spar, Veldpost en Sportpaleis De Jong.

Afscheid

In 2014 neemt hij afscheid van de VPRO en gaat verder als zelfstandig producent.