Peter van Loenhout

Uit B&G Wiki
Peter van Loenhout in 1995

NaamPeter van Loenhout
Geboren, 1960
Functiesgrafisch ontwerper, kunstschilder
Bekend vanvormgeving voor de NCRV en Nederland 1
Periode actief1985 - heden
Werkt samen metEdwin Schimscheimer
Externe infoofficiële site

Peter van Loenhout in de media
Oeuvre Peter van Loenhout

Peter van Loenhout is een kunstenaar en audiovisueel ontwerper. Karakteristiek voor zijn werk is het gebruik van zandkleuren. Vooral zijn schilderijen hebben dit regelmatig als basis. Graag gebruikt Van Loenhout hiervoor zand uit de bodem waar hij zich op het moment van schilderen bevind.

Na zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam gaat hij eind jaren '80 aan de slag als vormgever bij de NCRV. In eerste instantie beperkt zich dit tot de vormgeving van drukwerk zoals jaarverslagen. In 1989 doet Van Loenhout mee aan de pitch die is uitgeschreven voor een nieuw logo en huistijl. Hij neemt het op tegen NOB Design, Studio Dumbar en Anthon Beeke. De NCRV kiest voor het ontwerp van Studio Dumbar. Als het pakket aan stationcalls en andere televisievormgeving na een aantal jaar vernieuwd moet worden, gaat de opdracht wel naar Van Loenhout.

Hij ontwerpt in de periode van 1992 tot 1998 voor de NCRV vele programmaleaders, stationcalls en drukwerk. In 1995 wint hij een belangrijke internationale ontwerpprijs voor een affiche voor het radioprogramma Odysseia en naar aanleiding daarvan maakt de NCRV een kort eenmalig programma over hem getiteld Copyright NCRV. In het programma is te zien hoe Van Loenhouts televisieontwerpen tot stand komen, maar hij is ook thuis te zien terwijl hij schildert en van muziek geniet.

In 1996 is de netstyling van Nederland 1 toe aan verandering. Van Loenhout ontwerpt een nieuwe stijl voor het net rond drie centrale concepten: mens, natuur en cultuur. Concepten die hij ook terugziet in het programma-aanbod op Nederland 1. Hij maakt meerdere stationcalls; voor verschillende momenten op de dag en zogenaamde genre-leaders die aansluiten bij de aansluitende programma's.

Net als bij de NCRV moet Van Loenhout voor Nederland 1 werken met een bestaand logo. Het oorspronkelijke blauwe logo met de gele 1 uit 1991 ontworpen door Martin Lambie-Nairn wordt door Van Loenhout meer driedimensionaal en rood gemaakt. Verder geeft hij de de ruit structuren die aansluiten bij verschillende themaleaders.

Veel elementen van Van Loenhouts schilderstijl zijn in de vormgeving verwerkt, met name de ondergronden van zand en de enorme gelaagdheid van het beeld zijn elementen die ook in zijn vrije werk en in zijn televisieontwerpen voor de NCRV terug te vinden zijn. Deze netstyling is tot 2001 op de televisie te zien.

Tegenwoordig schildert Van Loenhout voornamelijk.

Prijzen

BDA Award in de categorie Print voor zijn poster voor de radioserie Odysseia (1995).

BDA Award in de category Television Design voor de vormgeving van Nederland 1 (1997).