Piet Hein Honig

Uit B&G Wiki
Piet Hein Honig

NaamPiet Hein Honig
GeborenKrommenie, 17 januari 1957
GestorvenDeventer, 11 oktober 2009
Functiesresearcher, auteur, uitgever
Bekend vanActeurs en Kleinkunstenaars Lexicon
Periode actief1977-2009

Piet Hein Honig in de media
Oeuvre van Piet Hein Honig

Piet Hein Honig is bekend geworden als auteur van de Acteurs en Kleinkunstenaars Lexicon in 1984. Hij valt vooral op door zijn gedrevenheid, zijn liefde voor liedjes en theater bracht een verzamelzucht voort die zijn leven bepaalde’ ‘schrijft het dagblad Trouw na zijn overlijden.

Piet Hein Honig groeit als jongste zoon op in Krommenie. Rond zijn twaalfde verhuist het gezin naar Deventer, waar Honig tot zijn dood woont. Gedurende zijn schooltijd volgt hij vooral zijn interesses als taal en het verzamelen van knipsels over artiesten.

Hij gaat bij een bank werken, maar is ondertussen druk doende een boek te maken. Als hij geen uitgever vindt, besluit hij het zelf op de markt te brengen. Geholpen door zijn ouders én een van de eerste zetcomputers brengt hij in 1984 het Lexicon uit. Het bevat van vrijwel iedereen die beroepshalve op een Nederlands of Vlaams podium heeft gestaan een beschrijving. Henk van Gelder schrijft in mei 1997 in de NRC: ‘Zo'n encyclopedie bestond nog niet, en sinds Honig is het onvoorstelbaar geworden dat er ooit necrologieën van acteurs en cabaretiers moesten worden geschreven zonder zijn onmisbare naslagwerk. Het is, zo bezien, een schandaal dat Honig sindsdien door de beroepssector kennelijk niet financieel in staat is gesteld een hoognodige tweede druk te maken.’ In 1990 publiceert hij De encyclopedie van de internationale showbusiness in de 20ste eeuw

Zijn huis staat vol archiefdozen en knipselmappel door de verzamelwoede. Bij voorkeur werkt hij aan ’s nachts aan dit materiaal, als er geen afleiding is. Om zijn plannen te realiseren bouwt hij ook veel kennis op over computers. Zo heeft hij een database gemaakt van alle televisie uitzendingen tussen 1951 en 1967. Voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid brengt hij de collectie platen van het Eurovisie Songfestival van presentator Willem van Beusekom in kaart. Vervolgens digitaliseert hij een collectie van 15.000 singles en zoekt alle gegevens rondom de tekstschrijver en componist uit.

In 2009 neemt zijn gezichtsvermogen af ten gevolge van een hersentumor, waaraan hij in oktober van dat jaar overlijdt.