Prix de Rome

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en geluid
GenreKunst en cultuurprogramma
Decennia2000-2009
Lengte10' per aflevering
Mediumtelevisie


Beschrijving

In de vijfdelige serie Prix de Rome 2007 volgt de AVRO vier kunstenaars die zijn genomineerd voor de staatsprijs Prix de Rome. Deze aanmoedigingsprijs, die elk jaar wordt uitgereikt, is de oudste kunstprijs van Nederland. Sinds 2006 wordt de Prix de Rome uitgereikt in twee categorieën: beeldende kunst en architectuur. In de serie Prix de Rome 2007 worden de vier genomineerden in de categorie beeldende kunst gevolgd: Sung Hwan Kim (een Koreaanse videokunstenaar), Maartje Korstanje (een Zeeuwse beeldhouwster), Viviane Sassen (een Nederlandse fotografe) en Claire Harvey (een Engelse beeldende kunstenares).

In de serie worden deze vier kunstenaars, die allen een ander type kunst beoefenen, gevolgd tijdens het maken van hun eindwerkstuk voor de wedstrijd. De kunstenaars worden aan het begin van elke aflevering allen kort geïntroduceerd, waarbij voorbeelden van hun werk worden getoond. In de eerste aflevering wordt daarna uitgelegd hoe de Prix de Rome is ontstaan en wat de hedendaagse functie is van de Prix de Rome. Ook komen oud-winnaars van de prijs aan het woord over de rol die de prijs heeft gespeeld in hun carrière en worden de juryleden geïntroduceerd.

Vervolgens wordt in elke aflevering één van de vier kunstenaars uitgebreider getoond in zijn of haar atelier. Hierbij wordt werk getoond, en komen de kunstenaars ook zelf aan het woord, waarbij het met name gaat over hun concepten, werkwijzen en de visie die zij hebben op hun eigen werk. De aflevering wordt vervolgens afgesloten door een jurylid die een korte toelichting geeft op de mening die de jury heeft over de kunstenaar.

Makers

Commentaar Ralph Stam

Regisseur Lillian Boza

Productie Jolanda Drion

Eindredacteur Justine Paauw

AVRO

Achtergrondinformatie

De Prix de Rome 2007 is uiteindelijk gewonnen door fotografe Viviane Sassen en is door de Minister van Cultuur, Ronald Plasterk, aan haar uitgereikt op 26 juni 2007.