Radio Herrijzend Nederland in jaartallen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Datum Event
03-10-1944 Inmiddels is Eindhoven bevrijd en van daaruit beginnen de uitzendingen van Radio Herrijzend Nederland, 'de zender op vrije vaderlandse grond'.
1945 Er worden op verschillende plaatsen steunzenders in gebruik genomen zodat Radio Herrijzend Nederland (zendt na de bevrijding uit vanuit Hilversum) in heel Nederland te ontvangen is. Deze steunzenders worden in Groningen en Limburg ook gebruikt voor regionale uitzendingen. De Radio Omroep Zuid (ROZ) en Radio Omroep Noord (RON) zijn de eerste regionale omroepen.
24-05-1945 Het Wereldprogramma van Radio Herrijzend Nederland wordt gestart. De BBC pikt de uitzendingen in Londen op en verspreidt ze over de wereld.
13-10-1945 Het Wereldprogramma wordt weer via de eigen (inmiddels herstelde) zender PCJ in Huizen uitgezonden.
19-01-1946 In de opgerichte Stichting Radio Nederland in Overgangstijd moeten de zendgemachtigden tot één nationale omroep zien te komen. De regering denkt dankbaar gebruikt te maken van het sterke nationale gevoel dat door de bezetting is gekweekt. De omroepverenigingen zijn hier niet enthousiast over.

In een compromis wordt afgesproken dat de omroepverenigingen mogen terugkeren onder de voorwaarde dat ze gaan samenwerken. Er worden inmiddels ook reguliere programma's gemaakt onder de naam PCJ Radio Nederland Wereld Omroep in het Nederlands, Indonesisch, Spaans en Engels. Dit wordt een jaar later officieel de Wereldomroep.


(Bron: RTV Dossier)

Terug naar Radio Herrijzend Nederland