Radio Oranje: Dinsdag 9 februari 1943

Uit B&G Wiki

Middaguitzending niet bewaard.

((Een week nadat de Russische legers bij Stalingrad de Duitse opmars in Europa gestuit hadden, wisten 60.000 Amerikaanse militairen, na zes maanden bittere strijd, 1000 km ten noordoosten van Australië de Japanse opmars in de Stille Oceaan {Pacific} te stoppen d.d. 8 februari 1943, op een vierhonderd kilometer lang eiland behorend tot de Britse Salomonseilanden: Guadalcanal.

De Japanse opmars was gestart met een gecoördineerde aanval op de Europese en Noord-Amerikaanse eilandkoloniën in de Stille Oceaan, d.d. 8 december 1941 (Japanse tijdrekening) en 7 december 1941 (Amerikaanse tijdrekening). Binnen drie maanden wisten Japanse oorlogsviegtuigen - die konden opstijgen en landen op oorlogsschepen - de Britse, Amerikaanse, Australische en Nederlandse oorlogsvloten in de Stille Oceaan uit te schakelen, en konden Japanse legers de volgende koloniën bezetten: Brits Maleisië (met de oorlogshaven Singapore), Nederlands Oost-Indië ( met de oorlogshavens Batavia en Soerabaja), de Amerikaanse Filipppijnen (met de oorlogshaven Corregedor-Manila), Nederlands en Noordoost Brits Nieuw Guinea: het 4000 km lange grootste eiland van de Stille Oceaan, de Britse Salomonseilanden en de Australische Bismarck archipel met de grote eilanden New Ireland en New Britain. De verovering van New Britain in februari 1942, had Japan in staat gesteld daar bij Rabaul een oorlogshaven te vestigen, die tot augustus 1945 intact zou blijven.

De overwinning van de Verenigde Staten op Guadalcanal was mogelijk door twee zeeslagen in de Stille Oceaan: de slag in de Koraal Zee van 4 tot 8 mei 1942 en de slag bij de Midway Archipel van 4 tot 7 juni 1942, waarbij 4000 Japanse en 1000 Amerikaanse vliegers en zeelieden omkwamen.

Doordat de bij deze zeeslagen de vernietigde 220 Amerikaanse vliegtuigen en drie vliegdekkampschepen sneller geproduceerd en vervangen konden worden dan de vernietigde 340 Japanse vliegtuigen en vijf vliegdekkampschepen werd een militairstrategisch voordeel voor de Geallieerden behaald.))


Avonduitzending niet bewaard, bevat o.a. item: H. J. van den Broek: De vrouwen ook! (vrouwen werken in Duitsland).