Ramses Shaffy

Uit B&G Wiki
Ramses Shaffy

NaamRamses Shaffy
GeborenNeuilly-sur-Seine (Frankrijk), 29 augustus 1933
GestorvenAmsterdam, 1 december 2009
Functieszanger, acteur
Bekend vanPastorale, Liefdesbekentenissen, Shaffy chantant, De verloedering van de Swieps, De man van La Mancha, Liesbeth en Ramses
Periode actief1955 - 2009
Werkt samen metLiesbeth List, Joop Admiraal, Louis van Dijk
GalleryGallery
Externe infoofficiële site, Muziekencyclopedie

Ramses Shaffy in de media
Oeuvre van Ramses Shaffy

Nederlands acteur en chansonnier

‘Eedzjents’ die niet uit blijken te zijn op talenten maar op seks, onbetaalde figurantenrollen voor jongens en een nachtclub die tijdens je optreden failliet gaat: in de soms van armoede op servetten geschreven brieven aan hartsvriendin Shirleen Strooker verruilt het ideaal zich al snel voor de werkelijkheid van het leven in de Italiaanse filmstad Cinecitta begin jaren ‘60. En toch staan deze brieven uit de hand van 26-jarige Ramses Shaffy en zijn 23-jarige levensgezel Joop Admiraal bol van de romantiek. Het léven, tegen beter weten in: het is de bottomline van alles wat Ramses Shaffy heeft voortgebracht.

Jeugd

Op 29 augustus 1933 wordt Shaffy geboren in Neuilly-sur-Seine, een Parijse voorstad. Zijn moeder, een gevluchte Pools-Russische gravin, verlaat Shaffy’s vader – een Egyptische diplomaat – direct na de huwelijksinzegening. Tot zijn zesde leeft Ramses met zijn moeder in Cannes, waar hij piano leert spelen. Moeder zet haar zoon alleen op de trein, omdat zij zich door TBC niet meer in staat acht om voor het kind te zorgen. Via een kindertehuis in Zeist wordt Ramses ondergebracht in een pleeggezin. Het gezin voelt zijn artistieke aanleg aan en hem stimuleert op creatief gebied. Na een gymnasiumopleiding en kunstnijverheidsschool volgt Shaffy lessen op de Amsterdamse toneelschool. Na zo'n drie jaar verlaat hij deze opleiding, nadat een eigen musicalproductie wordt afgekeurd.

Toneel

Een kleine tien jaar speelt Shaffy in verschillende producties van de Nederlandse Comedie, waaronder Anatole en Midzomernachtsdroom. Tussentijds beproeft Shaffy, geïnspireerd door films van Federico Fellini, zijn geluk als acteur in Cinecitta, waar Fellini de meeste van zijn films opneemt. Shaffy en Admiraal keren na een kort jaar zonder illusies terug in Amsterdam.

Cabaret

In 1963 wordt Shaffy ontslagen bij de Nederlandse Comedie wegens herhaaldelijk plichtsverzuim. Voor het cabaretprogramma Shaffy chantant brengt Shaffy vervolgens Polo de Haas, Loesje Hamel, Shireen Strooker, Joop Admiraal en de nog onbekende 22-jarige Liesbeth List bijeen. Het programma toert twee glorieuze jaren door Nederland. Op Shaffy chantant volgen Shaffy cantate, met Louis van Dijk en Thijs van Leer en Shaffy verkeerd.

Film

1967 wordt het jaar waarin Shaffy drie hoofdrollen krijgt aangeboden. De bekendste film Liefdesbekentenissen, in regie van Wim Verstappen, heeft in 2009 zijn rentree gemaakt op het Nederlands Film Festival. Hiernaast speelt Shaffy nog in Een vreemde vogel, een film in regie van Lennaert Nijgh en De verloedering van de Swieps, van Erik Terpstra. De verloedering is later Shaffy’s eigen favoriet.

Zang en theater

Als zanger heeft Shaffy een aantal hits, waaronder "Sammy", "We zullen doorgaan" uit 1968 en "Zing, vecht, huil, bid" uit 1971. Shaffy, wiens huis aan de Weteringschans in Amsterdam bij tijden zo vol bezoek zit, dat hij zelf een café opzoekt om rustig wat te drinken, geeft zijn flink opgelopen royalties in één nacht uit door een heel café op restaurant mee te nemen op zijn kosten. Het bankroet dat hiervan gevolg is, geeft hem twee dingen: hij stelt zichzelf vrijwillig onder curatele van de staat én schrijft een lied dat zijn failliet viert: "Zonder bagage".

In zijn zoektocht naar balans vindt Shaffy een nieuw geloof en een nieuwe naam. Swami Ramses Shaffy verblijft twee jaar in een Baghwan commune in het buitenland. In 1984, terug in Amsterdam, stort Shaffy zich opnieuw op het theater. Hij speelt een veelgeprezen dubbelrol van Cervantes en Don-Quichote in de musical De man van La Mancha, voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Naast rollen in Cocktailuur, met Mary Dresselhuys en Hendrik IV, trekt hij door Nederland met het soloprogramma Ramses. In 1987 speelt hij de hoofdrol in de speelfilm Nitwits, in regie van Nikolai van der Heyde.

Ramses ’97 is het laatste theaterprogramma dat Shaffy verzorgt. Hij doet dit in gezelschap van de drie jonge zangeressen Martine Grunwald, Manuela Kemp en Rolinha Kross. Vanaf die tijd verschijnt hij alleen nog voor korte optredens op televisie.

Documentaire

Documentairemaker Pieter Fleury, die als kind tegenover Shaffy heeft gewoond, maakt met de film Ramses in 2002 een portret van Shaffy, vlak voor hij zijn eigen woning verlaat en naar een verpleegtehuis in de Sarphatistraat vertrekt.

Overlijden

In 2009 wordt bij Shaffy slokdarmkanker ontdekt. Hij overlijdt op 1 december 2009.