Rear window

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrereportage
Decennia2000-2009
Lengte24'31
Mediumtelevisie
Rearwindow.jpg Rearwindow2.jpg


Beschrijving

Rear window is een reportage van Milena Boudinova waarin zij meer te weten wil komen over twee Marokkaanse buurvrouwen die bij haar aan de overkant wonen en die naar haar mening nog nauwelijks ingeburgerd zijn in de Nederlandse samenleving, de zogenaamde oudkomers. Hierbij staat voor haar de vraag centraal of deze vrouwen wel zo geïsoleerd leven als de Nederlandse samenleving denkt van de oudkomers.

Op verschillende momenten van de dag worden deze vrouwen geobserveerd als zij op het balkon staan en soms een uur lang daar met elkaar praten. Boudinova wordt gevolgd als zij navraag doet bij verscheidene buurtbewoners, die om de twee vrouwen heen wonen, om iets over hen te weten te komen. Boudinova belt uiteindelijk aan bij de twee vrouwen en wordt door één van de vrouwen ontvangen.

Hierbij vormt de taalbarrière het grootste struikelblok voor een goede communicatie. Ter sprake komt: het maatschappelijk isolement van de twee vrouwen; het initiatief om contact te leggen; de Marokkaanse en de Nederlandse gewoonten van gastvrijheid; de Nederlandse cursus waaraan één van de twee Marokkaanse vrouwen deelneemt.

Deze reportage is uitgezonden als onderdeel van De achtste dag.

Makers

Verslaggever, regisseur Milena Boudinova

Eindredacteur Frans Bromet, Jan Haasbroek

Presentator (inleiding) Mirella van Markus

HUMAN