René van Dammen

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamRené van Dammen
Geboren, 1954
GestorvenHilversum, 13 maart 2017
Functieskijkcijferexpert NPO
Bekend van
Periode actief1976 - 2017

René van Dammen in de media

De man met dat petje en die voetbalsjaal

René van Dammen weet alles van kijkcijfers, zapmomenten en reclamedips. Hij analyseert programma's van minuut tot minuut en kan precies aangeven wanneer kijkers afhaken en, dus, wat daarvan de oorzaak is. Presentatoren en andere makers gaan bij Van Dammen te rade om hun programma's door te lichten op zoek naar verbeterpunten. Vaste klanten zijn Mart Smeets, Matthijs van Nieuwkerk en de makers van Spoorloos. Hij leert de makers van Radar dat als ze hun programma willen promoten voor het acht uur Journaal ze het beste een teaser kunnen maken. Hij waarschuwt makers voor wuifmomenten, ondergaande zonnen en interviews met bandleden voor een optreden.

Jarenlang is Van Dammen een man achter de schermen maar dit verandert. In de jaren 90 geeft hij enkele malen uitleg over kijkcijfers op de radio, in 1999 is hij voor het eerst op televisie als gast bij Jos op 1. Hij blijkt helder te kunnen vertellen over taaie cijfers en weerlegt menig vooroordeel op basis van de feiten.

In 2014 en 2016 wordt hij enkele malen uitgenodigd bij De wereld draait door, Arnon Grunberg raadpleegt hem in zijn programma R.A.M. Arnon Grunberg. Zijn laatste optreden is bij What the hague?! van Myrthe Milkens in de aanloop naar de verkiezingen van 2017.