Richtluidspreker

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

schrikken

Als u in de supermarkt naar het schap loopt waar u een product wilt pakken kan het gebeuren dat u zodra u voor de bewuste plek staat een stem hoort die het product aanprijst en er informatie over geeft. Doet u een stap opzij dan is het stil. Stapt u weer voor het schap dan is de stem weer aanwezig. De mensen die naast u staan horen echter niets.

hoe werkt dit?

Dit effect wordt bereikt door ultrasone luidsprekers te gebruiken. Ultrasoon betekent hier luidsprekers, beter transducers, die een geluid produceren van meer dan 30.000 Hertz. Ver boven onze gehoorgrens. De speaker bestaat uit twee van die transducers die precies op één plek gericht zijn. Door de hoge frequentie verspreidt het geluid zich niet. Eén van de geluidsbundels wordt gemoduleerd met het laagfrequent stemgeluid. Wanneer de twee ultrasone bundels bij elkaar komen wordt het verschil in frequentie hoorbaar voor u. Omdat de bundels zeer smal zijn horen uw buren niets tot ook zij in de bundel staan. Het geluid wordt ervaren alsof u een koptelefoon op heeft. Het geluid lijkt in uw hoofd te ontstaan. Een bijzondere ervaring.

toepassingen

Dit verschijnsel kan ook worden toegepast in huiskamersystemen. Wanneer u naar een bepaald radioprogramma wil luisteren terwijl de anderen niet gestoord willen worden, richt u de luidspreker op uw zitplaats en u bent de enige in de kamer die het programma hoort. Een andere wijze dit systeem te gebruiken is de oproerbestrijding. Door een hele batterij van krachtige ultrasone luidsprekers te bundelen wordt een buitengewoon hard en hoogst irritant geluid op een menigte gericht. Overlast veroorzakende hangjongeren kunnen met behulp van dit systeem worden weggepest. Japanse walvisvaarders gebruiken dit systeem om actievoerders uit de buurt te houden.

foei!=

Er is een verhaal dat een luisteraar naar een redevoering de spreker het spreken lastig maakte. Het geluid uit een luidspreker op het balkon stuurde hij met zijn ultrasone “geluidskanon” terug naar de spreker die zichzelf een fractie van een seconde later terug hoorde en volledig de weg kwijtraakte. Niet zo netjes, maar de proef bewees de effectiviteit van dit systeem.