Rik Rensen

Uit B&G Wiki
Rik Rensen

NaamRik Rensen
GeborenJakarta, 5 februari 1956
Functies hoofdredacteur, journalist
Bekend vanRTL Nieuws, NOVA
Periode actief1986-heden

Rik Rensen in de media
Oeuvre van Rik Rensen

Na een studie Nederlands en een studie journalistiek wordt Rik Rensen redacteur economie bij NRC Handelsblad. In 1985 gaat hij freelancen: in Rome is hij een tijdlang correspondent voor onder andere NRC, Elsevier en Veronica. Uiteindelijk krijgt Rensen, terug in Nederland, bij NRC de leiding over een groep onderzoeksjournalisten.

De overstap naar televisie komt in 1989. Rensen wordt de eerste hoofdredacteur van een commercieel nieuwsprogramma. Het RTL Nieuws moet de concurrentie aangaan met het NOS Journaal. Tegen de verwachting in weet Rensen het RTL Nieuws neer te zetten als een betrouwbare en aansprekende nieuwsbron. Minder succes heeft hij met het programma Nieuwslijn, wat midden jaren negentig flopt.

Na tien jaar de hoogste man te zijn geweest bij het RTL Nieuws, verruilt Rensen de televisie voor internet. Hij wordt directeur van een grote internetprovider, maar niet voor lang. In 2000 wordt hij gevraagd om terug te komen bij de Holland Media Group, waar het RTL Nieuws ook onderdeel van is, om daar de leiding te nemen over de online activiteiten.

In 2002 wordt Rensen aangetrokken door NOVA, net als presentatoren Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk. Dit is echter van korte duur. Door een conflict met Rensen vertrekken de twee presentatoren en wordt ook de positie van de hoofdredacteur onhoudbaar. Via een uitstap naar SBS komt hij terecht bij de Wereldomroep in de functie van hoofdredacteur.