Rob Swanenburg

Uit B&G Wiki
Rob Swanenburg (foto: Liesbeth van Leeuwen Boomkamp)

NaamRob Swanenburg
GeborenUtrecht, 9 mei 1947
GestorvenLaren, 29 september 2013
Functiesdocumentairemaker, programmamaker
Bekend vanHorizon, Race door de tijd
Periode actief1970-2003
TriviaIn 1976 ontmoet hij Liesbeth van Leeuwen Boomkamp die gedurende zijn hele carrière zijn producer blijft en ook privé zijn partner is.


Documentaires Rob Swanenburg

Programmamaker Rob Swanenburg maakt jarenlang een schat aan informatieve en wetenschappelijke programma’s en documentaires.

Swanenburg is de oudste van vier zoons. Zijn vader is ingenieur en wetenschapsjournalist en zijn moeder publiciste. Op het Stedelijk Gymnasium in Hilversum is hij actief als hoofdredacteur van de schoolkrant en als fotograaf.

Hij studeert één jaar rechten en gaat vervolgens in 1970 aan de slag als cameraman bij de NOS. Al snel volgt een aanstelling tot regisseur. Van 1973 tot 1976 verzorgt hij de eindregie voor NOS, School TV en Teleac.

De NOS vraagt Swanenburg in 1976 om een populair-wetenschappelijk programma te ontwikkelen. Het wordt het maandelijkse magazine Horizon waarin hij moeilijke onderwerpen toegankelijk weet te maken voor een breed publiek. Het programma blijft tot 1989 op de buis.

Daarnaast maakt hij naam met tal van informatieve en wetenschappelijke documentaires voor de NOS en later de NPS, waaronder Race door de tijd en Na de oorlog. Van de meeste documentaires maakt hij naast de Nederlandse versie, een Engelstalige internationale versie. Deze zijn via de distributiekanalen van de Wereldomroep naar buitenlandse zenders verspreid.

In 2003 stopt Swanenburg bij de NPS. Hij overlijdt in 2013 aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Nevenactiviteiten

  • Lid van de programmaraad NIK
  • Bestuurslid Stichting Uiver Memorial
  • Bestuurslid Nederlandse Vereniging van Uitvinders

Publicaties

- Race door de tijd, geschreven met Wolf Kielich. Verslag van de Uiver reis. Uitgeverij Uniepers 1984

- Reistips USA. Uitgeverij van Reemst 1999,