Robert Bolwijn

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamRobert Bolwijn
GeborenEmmeloord, 25 juni 1977
Functiesmotion graphics designer,
regisseur
Bekend vanvideclip Diggy Dex en I-Repeat
Periode actief2010 - heden
Externe infoCatfishfilms

Robert Bolwijn in de media
Oeuvre Robert Bolwijn

Na een rustige jeugd met zijn ouders en zus, komt Robert Bolwijn op de kunstacademie Constantijn Huygens te Kampen terecht (1995). Vanaf het moment dat Bolwijn een potlood vast kan houden, tekent hij erop los. Het is dan ook al vroeg duidelijk dat hij voor een creatief beroep zal kiezen. Zijn tijd op de academie beschouwt Bolwijn als een leuke en leerzame tijd, waar hij zijn creatieve vaardigheden verder heeft kunnen ontwikkelen. Tijdens zijn academietijd droomt hij al van de toekomst, waarin hij zijn eigen bedrijf gaat stichten dat hij Catfishfilms wil noemen. Binnen dit bedrijf zou hij zich onder andere richten op vrije films, eigen producties en opdrachtfilms. Bolwijn is een echte duizendpoot en heeft veel creatieve banen gehad. In zijn vrije tijd maakte hij vrije films.

Zowel Bolwijn als alle andere studenten die twee opleidingen tegelijk volgen aan de kunstacademie, voorheen altijd toegestaan, krijgen in 1999 te horen (het begin van hun afstudeerjaar) dat die optie komt te vervallen. Zij moeten een keuze maken in het afronden van hun vakklas, in het geval van Bolwijn 'Illustratie' met specificatie 'Animatie & Film' of het afronden van de Eerste Graads Tekenleraaropleiding. Beide opleidingen tegelijk afronden is geen mogelijkheid meer. Bolwijn maakt de keus om zich volledig te richten op zijn vakklas en rond die studie dat jaar (2000) succesvol af.

Bolwijn doet werkervaring op bij de Toonder Studio's waar hij na een half jaar stage de baan productieassistent krijgt aangeboden en graag accepteert. Vervolgens werkt hij voor Lost Boys Games B.V. waar hij Storyboard Artist is. In 2002 pakt hij zijn studie Eerste graads tekenleraar weer op en behaalt zijn diploma. Hij wordt tekenleraar / leraar CKV voor het Hervormd Lyceum West te Amsterdam. Na een tijd tekenleraar te zijn, mist Bolwijn het zelf creatief bezig zijn en besluit parttime te gaan werken om daarnaast een baan aan te nemen als Motion Graphic Designer bij LibriumTV. Dit werk bevalt hem uitstekend - alleen in combinatie met het leraarschap is dit niet ideaal. Hij moet een keuze maken tussen beide. Na vier jaar tekenleraar te zijn geweest (2002-2006) besluit hij om fulltime Motion Graphic Designer te worden bij LibriumTV. Tot eind 2009 werkt hij voor dit bedrijf en gaat vervolgens verder met zijn freelance werk als Catfishfilms. Het werken als ZZP’er bevalt zo goed dat hij in april 2010 besluit volledig voor zichzelf te beginnen. Hij schrijft zijn bedrijf Catfishfilms in als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel.

Catfishfilms

Voor Catfishfims produceert Robert Bolwijn diverse soorten opdrachtfilms die hij voornamelijk alleen aanpakt. Van beginconcept tot eindproduct. Maar het kan ook voorkomen dat hij slechts een onderdeel maakt van een audiovisuele productie zoals ‘motion graphics’ of een ‘infomercial’. Andere mensen voeren de rest van een de productie uit. Daarnaast komt het ook voor dat Bolwijn voor bepaalde producties deel uitmaakt van een team. Gedurende de hele productie werkt hij samen met anderen, zoals geluidexperts of striptekenaars. Voor samenwerkingen staat hij altijd open. Het eerste werk dat Bolwijn maakt is een klei-animatie The box uit 1996. Zijn meest bekende werk tot nu toe is de videoclip die hij voor Diggy Dex en I-Repeat heeft gemaakt.

Bolwijn maakt het liefst zijn eigen producties en vrije films. Hier kan hij zijn eigen keuzes maken. Hoewel zijn voorkeur uitgaat naar de productie van vrije films, is iedere opdrachtfilm elke keer weer een uitdaging.


Onderscheidingen

Voor verschillende producties heeft Bolwijn eervolle vermeldingen gekregen en diverse vrije films als opdrachtfilms zijn geselecteerd en genomineerd voor prijzen op zowel nationale als internationale animatiefilmfestivals.

  • Commercial Mensendieck Oefentherapie Nederlof op Anifest 2012, Tsjechië.
  • Videoclip Diggy Dex ft. I-Repeat op Klik! Animatiefilmfestival 2012, Amsterdam.
  • NTR Clipphanger: What are vitamins? SICAF 2013, Seoul Zuid-Korea.