Sacha de Boer

Uit B&G Wiki
Sacha de Boer (1999)

NaamSacha de Boer
GeborenAmsterdam, 9 april 1967
Functiesnieuwspresentator, presentator
Bekend vanNOS Journaal, Met het oog op morgen
Periode actief1994-heden
Werkt samen metRick Nieman, Tom Egbers
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoofficiële site

Sacha de Boer in de media
Oeuvre van Sacha de Boer

Favoriete nieuwspresentator aller tijden met liefde voor fotografie

Jeugd

Sacha de Boer ontdekt al op elfjarige leeftijd de macht van de fotocamera als die een excuus biedt om het politiebureau van Weesp binnen te komen. Het liefst wordt ze fotograaf, maar de fotovakopleiding spreekt haar niet aan. Ze gaat Psychologie en vervolgens Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam studeren. Ook volgt ze hier cursussen voor fotografie en video. Ze krijgt interesse in het bewegende beeld en leert nu ook de macht van de fílmcamera kennen. “Met een camera op je schouders durf je veel sneller vragen te stellen dan normaal. Dat fascineerde me.” Naast haar studie fotografeert ze modellen voor een castingbureau en brengt ze als koerier voor het RTL Nieuws bandjes van locatie naar de redactie. Later werkt ze er als geluidsman en doet ze af en toe korte interviews, zoals na de beëindiging van een vliegtuigkaping in Duitsland in de jaren tachtig. “Volgens de chef nieuwsdienst kon het interview direct de zender op. Ik was heel trots dat ik als eenvoudige geluidsman dat vertrouwen kreeg.”


AT5, RTL en Veronica

Haar eerste echte baan krijgt ze nog tijdens haar studie, bij AT5, de lokale televisiezender van Amsterdam. Hier werkt ze als redacteur en later ook als verslaggever. Tijdens haar eerste verslag, omtrent de ontruiming van een kraakpand, maakt ze meteen indruk. Puur intuïtief vraagt ze de cameraman een shot te draaien van een ME’er die door een verfbom is geraakt en naar een zakdoek grijpt. “Daarmee veegde ze haar helm schoon. Dat gaf zo’n mooi beeld, dat heeft jarenlang in de leader gezeten.” De hoofdredacteur ziet ook nog een presentator in De Boer, maar die fietst liever als verslaggever met een camera door de stad, dan dat ze met een laag make-up in de studio zit. Vier dagen voordat de Bijlmerramp zou plaatsvinden verlaat ze AT5 om haar studie af te maken.

Met haar ervaring als geluidsman en verslaggever én als doctorandus in de Communicatiewetenschappen hoopt ze dat de wereld aan haar voeten ligt. Ze stuurt brieven naar onder andere Veronica en RTL Nieuws, maar wordt niet uitgenodigd voor een gesprek. Ze begint daarom een eigen productiebedrijf. Dit combineert ze later met haar werk als nieuwslezer voor Radio 10. Als AT5 haar belt met de vraag die avond nog een presentator te vervangen, presenteert ze, voor ze het weet, het Amsterdamse nieuws en valt ze nu wel op bij de landelijke nieuwsprogramma’s. Vrijwel tegelijkertijd wordt ze benaderd door RTL Nieuws en het NOS Journaal. RTL vraagt haar voor de presentatie van Nieuwsflits ‘s avonds en de NOS voor de ochtendjournaals. Aangezien ze geen ochtendmens is, kiest ze voor RTL en wordt ze bovendien tweede stem bij het late RTL Nieuws. Haar werk voor Radio 10, AT5 en haar eigen bedrijf doet ze er nog steeds naast.

In de zomer van 1995 wordt De Boer gevraagd om Veronica’s Nieuwslijn te presenteren. Veronica is dan net uit het publieke bestel gestapt. Nieuwslijn is een samenwerkingsverband tussen RTL Nieuws en de Veronica-redactie van TweeVandaag. De Boer presenteert Nieuwslijn samen met Rick Nieman. In de zomer van 1996 stopt Veronica met informatieve programma’s, en dus moet ook Nieuwslijn sneuvelen.


NOS

De Boer wordt nu opnieuw gevraagd door de NOS. Niet meer om de ochtend te doen, maar voor de avondjournaals, verslaggeving en een programma genaamd Studio NOS. Een combinatie van Nieuws en Sport. Ze vormt een duo met Tom Egbers. Maar in de praktijk presenteert ze ook vaak met Mart Smeets of Annette van Trigt. Dat ze van sport ongeveer net zoveel weet als de gemiddelde kijker, is volgens haar een voordeel. “Ik geef liever iets meer uitleg over hoe bepaalde zaken in elkaar steken. Dit probeer ik ook bij het NOS Journaal, zodat mensen na een paar weken in het buitenland geweest te zijn, nog steeds de ontwikkelingen in het nieuws snappen.”

In de zomer van 2003 wordt De Boer ankervrouw van het Acht uur Journaal. Haar werkdag begint met het volgen van het nieuws, vergaderen over de uitzending en het schrijven of redigeren van de teksten. Af en toe maakt ze de ‘uitsmijter’, een opmerkelijk nieuwtje om de uitzending met een glimlach mee af te sluiten. Als er tijdens de uitzending iets misgaat, raakt ze niet in paniek, in tegendeel. Ze veert juist op en vindt het heerlijk om te improviseren. Goed luisteren naar gasten en verslaggevers is volgens haar erg belangrijk. Een enkele keer wordt dit belemmerd door de eindredacteur die tegelijkertijd in haar oortje praat. Hierdoor wordt het geluid van de verslaggever automatisch weggehaald. “Dan moet je maar hopen dat de verslaggever niet iets belangrijks heeft gezegd waar je op door zou moeten gaan. Dat is soms lastig, maar over het algemeen maak je mij niet meer gek.”

Op 5 maart 2013 wordt bekend gemaakt dat Sacha de Boer op 3 mei voor het laatst het Journaal presenteert. Ze heeft er zelf voor gekozen op een andere manier met journalistiek bezig te zijn dan de dagelijkse snelle deadlines van het 20 Uur Journaal en wil zich als zzp'er volledig op fotografie storten.

In juli 2013, twee maanden na haar vertrek bij het 20 Uur Journaal, blijkt De Boer in Nederland de favoriete nieuwspresentator aller tijden uit een onderzoek door Stadspeil, in opdracht van HBO Nederland.

Fotografie

In 2005 beleeft ze haar doorbraak in de wereld van fotografie met haar eerste expositie. Er zullen er nog vele volgen. Ook verschijnen er diverse boeken van haar hand, zoals Achter het Kijkglas, een beeld van het Mediapark voor en achter de schermen, gemaakt samen met VPRO-er en fotograaf Stefan Heijdendael. In 2008 werkt ze mee aan het boek The Living Other, samen met de fotografen Ata Kando en Diana Blok. Daarna volgt een boek over de Noordpool, genaamd Gjoa Haven. In 2009 combineert ze voor het eerst haar twee disciplines, fotografie en journalistiek, in het boek Retour New York-Amsterdam, waarvoor ze 16 kunstenaars in beide steden vastlegt in woord en beeld. Ze merkt dat ook haar foto’s steeds meer de journalistieke kant op gaan. Zo is ze bijvoorbeeld naar de Noordpool afgereisd om de klimaatverandering vast te leggen. Haar werk als fotograaf lijkt volgens haar veel op haar vroegere baan als verslaggever, omdat je verslag doet van wat je aantreft.

In 2011 werkt De Boer samen met Volkskrant-fotograaf Raymond Rutting aan hun rondreizende expositie Tegenpolen. Daarin zijn haar foto’s van de Noordpool te zien, en Rutting’s foto’s van de Zuidpool. In datzelfde jaar hangen haar portretten van de serie BACK/The Other Side of the Moon op de kunstbeurs Art Amsterdam.

Voor het grote publiek komt haar passie voor fotografie misschien als een verrassing. Zij zien De Boer als een nieuwslezer die is gaan fotograferen. Zij ziet dit juist omgekeerd. “Ik voel me meer de fotograaf die is gaan nieuwslezen.”

Verrassend is dan ook haar comeback op televisie in het najaar van 2016 als presentator van de actualiteitenrubriek Brandpunt.

Publicaties

- Achter het Kijkglas, Uitgeverij Heinen, (2007), samen met Stefan Heijdendael

- The Living Other, Veenman Drukkers, (2008), samen met Ata Kando en Diana Blok

- Gjoa Haven, Veenman Drukkers, (2009), samen met Babs Assink

- Retour New York-Amsterdam, Atlas, (2009)