Sien Diels

Uit B&G Wiki
Sien Diels

NaamFrancinne Diels
GeborenTurnhout, 1 augustus 1947
GestorvenLeuven, 17 oktober 2021
Functiesacteur
Bekend vanSesamstraat
Periode actief1976-2012
Werkt samen metAart Staartjes, Frank Groothof

Sien Diels in de media
Oeuvre van Sien Diels

Toneelactrice Sien Diels is bij het grote publiek bekend als Sien uit de televisieserie Sesamstraat. Zij is de enige die vanaf het begin verbonden is aan het programma. De rol die zij speelt is door de jaren heen lichtelijk geëvolueerd, van feministisch getinte jonge meid tot moederfiguur voor de poppen.


Jeugd en opleiding

De in 1947 in Turnhout geboren Sien Diels groeit op in Brussel waar zij in haar derde levensjaar met haar familie naartoe verhuist. Ze komt uit een familie waar veel aandacht is voor cultuur. Haar grootvader van vaders kant kan gezien worden als de stadsdichter van Turnhout. Hij heeft onder andere liederen voor de grotere feesten van de stad geschreven. Naast dit werk is hij ook actief geweest als regisseur van onder andere passie- en kerstspelen. Haar vader is een fervent amateur toneelspeler, en heeft er dan ook geen enkele moeite mee dat zij na het secundair onderwijs kiest voor het conservatorium in Brussel. Diels is een bezige bij en ze volgt naast haar toneelopleiding twee jaar lang een studie moderne talen. De laatste twee jaar van haar toneelopleiding staat ze al veelvuldig op de planken. Daarnaast geeft zij dramalessen aan een gemeentelijke academie en later aan het Conservatorium van Mechelen. Dat doet ze meer dan dertig jaar lang met veel inzet en plezier.


Vroeg theaterwerk

Diels begint haar acteercarrière bij het Mechels Miniatuur Theater, een Vlaams theatergezelschap dat in 1950 is opgericht. In de jaren zeventig brengt de kleinschalige groep vernieuwend theaterwerk onder leiding van Frans Marijnen. De meeste uitvoeringen vinden plaats in een klein kamertheater met niet meer dan 56 plaatsen in Mechelen. Het Mechels Miniatuur Theater trekt in de tijd dat Diels er deel van uitmaakt, steeds vaker het land in en speelt zelfs af en toe in Nederland. Diels' eerste optredens in Nederland vinden plaats in het stadstheater in Eindhoven. Na enige tijd stapt ze uit het theatergezelschap en wordt ze freelance actrice. Eind jaren zeventig speelt zij een rol in het toneelstuk De drie Jeannen, dat ze ook in de Afrikaanse landen Burundi en Ruanda opvoert.


Televisie en Sesamstraat

In 1976 komt Diels voor het eerst in aanraking met de televisie. Ze krijgt een rol in het Vlaamse BRT-jeugdfeuilleton Tim. Dit feuilleton wordt deels opgenomen in Bulgarije. De opnames vinden hoog in de bergen plaats en de samenwerking met de Bulgaarse filmploeg verloopt zeer moeizaam. De acteurs moeten werken in zeer primitieve omstandigheden en de catering is beneden alle peil.

In datzelfde jaar doet zij auditie voor een rol in het nieuwe kinderprogramma Sesamstraat. In de beginjaren is dit een coproductie van de NOS en de BRT. De NOS heeft de Nederlandse acteur Piet Hendriks gestrikt voor een rol in het programma en vanwege de coproductie wordt er gezocht naar een Vlaamse tegenspeelster. Omdat het om een educatief programma gaat wil de productie het liefst een kleuterleidster hebben voor deze rol. Regisseur Ton Hasebos en producer Ben Klokman trekken in 1975 naar de studio’s van de BRT om daar, door middel van een auditieronde, de beste vrouwelijke tegenspeler voor Piet Hendriks te casten. Van alle kandidaten is Diels de enige actrice, de anderen zijn kleuterleidster van beroep. In tegenstelling tot de andere kandidaten benadert Diels de kinderen op een speelse manier. Met een aantal gekleurde blokken bouwt zij – samen met de kinderen – een mooie trein. Daarin neemt ze de kinderen mee om – in hun fantasie – de hele wereld rond te reizen. Haar auditie is een succes en leidt tot haar rol in Sesamstraat, een rol die ze tot eind april 2012 speelt.

In de eerste jaren van Sesamstraat rijdt Diels voor de opnames op en neer van Brussel, eerst naar Thorn en later naar Bussum. Daarna verhuist Sesamstraat naar de studio’s in Hilversum. Gedurende de zes opnameweken, die over het jaar verspreid zijn, verblijft Diels in een hotel aldaar.

De rol is Diels op het lijf geschreven en ook buiten de studio beleeft ze er veel plezier aan door de onbevangen reacties van kinderen. Zo roept een buurjongetje op straat eens: “Sien, haast je, of je komt te laat in Sesamstraat!”.


Naast Sesamstraat

Wanneer Joop van den Ende in de jaren tachtig een Vlaamse versie maakt van de populaire Mini playbackshow wordt Diels gevraagd als jurylid. Tijdens de opnames heeft Diels zich goed geamuseerd en opgemerkt dat sommige kinderen verbazingwekkend goed kunnen playbacken. Kinderen imiteren graag en dat is wat ze deden.

Naast haar werk als actrice in het theater en in vele televisieseries, heeft Diels ook sprookjes en commentaarstemmen ingesproken voor audio producties.