Stef van der Linden

Uit B&G Wiki
Stef van der Linden met Tommie uit Sesamstraat (1976)

NaamStefanus Antonius Johannes Maria van der Linden
GeborenNijmegen, 13 juli 1952
GestorvenBlaricum, 27 oktober 2006
Functiesdecorontwerper, poppenspeler
Bekend vanzangduo "de Boli's" en Sesamstraat
Periode actief1970 - 2006
Werkt samen metDorus van der Linden, Ton Hasebos
Triviabroers Dorus van der Linden en Fried van der Linden werkten ook bij de tv

Stef van der Linden in de media
Oeuvre Stef van der Linden

Stef van der Linden, jarenlang bekend van het zangduo "de Boli's" met Marijke Boon, komt via zijn oudere broer Dorus van der Linden bij de televisie. Ton Hasebos, de eerste regisseur van Sesamstraat vraagt aan Dorus die het Sesamstraat decor heeft ontworpen voor de opnames in Limburg, of hij niet een "handyman" weet voor op de set. Dorus' broer Stef is dan net afgestudeerd aan de Academie voor expressie in Utrecht en heeft wel oren naar die functie.

Hasebos vraagt Stef of hij ook poppenspel heeft gehad op de academie. Met een pop gemaakt van een oude bontjas van mevrouw Hasebos is 'Tommie' geboren. Stef speelt 'Tommie' van 1976 tot 1977, zijn vriendin Marijke Boon speelt 'Troel'. De eerste Nederlandse 'Tommie' is anders dan we hem nu kennen: hij loopt niet rechtop en heeft een hoge enthousiaste stem. Als een van zijn uitvindingen weer eens mislukt roept hij standaard: "Weerrrr niet gelukt!"

Later gaat Stef zijn broer Dorus assisteren bij het ontwerpen van decors voor de filmpjes van het komische duo Ham en Hoppa en de toneelvoorstelling Van de brug af gezien van het Ro Theater. Hierna wordt Stef als freelance ontwerper door de NOS ingehuurd. Hij neemt als decorontwerper het stokje over van zijn broer en is lange tijd vaste decorontwerper bij Het klokhuis. Als hij wegens ziekte verhinderd is neemt zijn oudere broer zijn taken tijdelijk over. Stef overlijdt op jonge leeftijd.