Stereo

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Stereo is de benaming voor geluid via twee kanalen of beeld via twee kanalen. Stereofonie is geluid via twee kanalen. Beeld via twee kanalen heet stereoscopie.

Met twee microfoons wordt een registratie gemaakt van een evenement. De beide verschillende signalen worden apart vastgelegd. Bij het weergeven wordt het geluid dat door de rechter microfoon is opgenomen door een luidspreker rechts weergegeven. Hetzelfde gebeurt links met het signaal van de linker microfoon.

Dit proces geeft een geluidsbeeld dat ruimtelijker is dan een opname met één microfoon. Dit is het gevolg van het natuurkundig verschijnsel dat geluid zich met de snelheid van ongeveer 340 meter per seconde door de lucht voortbeweegt. Ontstaat een geluid links van ons hoofd dan bereikt het geluid ons linker oor een fractie van een seconde eerder dan het rechter. Onze hersenen zijn daardoor in staat de richting te bepalen waar het geluid vandaan komt. Door nu de microfoons zo op te stellen dat er enig verschil is in het moment dat een bepaald geluid de microfoons bereikt kan dit proces leiden tot een ruimtelijke ervaring van de luisteraar. Het is zo mogelijk een langsrijdende trein van links naar rechts door de huiskamer te horen gaan. Ook bij muziek geeft het een bijzondere ervaring.