Sterlingmotor

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In het begin wordt de grammofoon, de oude phonograaf, aangedreven door een veer die met een slinger wordt opgewonden. Later wordt de speler aangedreven door een elektromotor. Soms komt een uitvinder met een geheel andere aandrijving voor de dag. De zoektocht naar een nieuwe manier van aandrijving mondt op een gegeven moment uit in het afscheid van de veeraandrijving. Een grammofoon die in een houten kast is gemonteerd met als aandrijving een Stirlingmotor.

sterling

De sterlingmotor is een tamelijk geruisloze motor die gebruik maakt van een externe warmtebron. Een zuiger wordt door de uitzettende lucht opzij geduwd en perst lucht naar een werkcylinder die op zijn beurt een wiel laat draaien. Omdat de sterlingmotor een constant toerental heeft kan het draaiplateau van de speler zijn gewenste draaisnelheid krijgen door een zorgvuldige berekening van de tandwielen tussen de motor en het plateau.

oei!

De warmtebron is een spiritusbrandertje in de kast. De open vlam geeft uiteraard en verhoogd risico met soms desastreuze gevolgen. Er zijn er ongeveer vijftig van dit soort platenspelers gebouwd maar er zijn er nu nog slechts enkele van overgebleven omdat er nogal eens brand uitbrak.