Stuif es in

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1968-1985
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKinderprogramma
Decennia1960-1969,
1970-1979,
1980-1989
MediumTelevisie
Gallerygallery
Externe infoNRC, www.kindertv.net
Shot


Beschrijving

Langlopend kinderprogramma dat op de televisie is uitgezonden van 1968 tot 1985. Het programma komt voort uit Voor de vuist weg van Willem Duys. Mieke Benda doet in 1968 de productie voor dit programma. Zij heeft uiteindelijk dit programma omgezet naar een kinderpubliek. In eerste instantie wordt het gepresenteerd door Annabet Tausk. Hierna wordt het programma zeventien jaar lang gepresenteerd door Ria Bremer en muzikaal bijgestaan door het combo-orkest onder leiding van Rudy van Houten.

In het programma worden kinderen uitgenodigd om naar de studio te komen om iets te vertellen over hun hobby’s. Een demonstratie is vaak ook niet uitgesloten. Elke deelnemer kreeg een medaille, bestaande uit een ‘stuiver’ aan een lint. Aan het einde van de uitzending wordt door een kinderjury de deelnemer met de meest interessante hobby gekozen. Deze wint dan een ‘Gouden Stuiver’-medaille.

Een vast onderdeel van het programma is "de balk". Klassen van verschillende scholen kunnen een zelfgemaakt voorwerp maken (een tekening of een werkstuk). Deze wordt aan de balk gehangen, waarna Ria Bremer met behulp van het publiek enkele voorwerpen uitkiest. De klassen, waarvan de werkstukken gekozen zijn, mogen de volgende uitzending bijwonen.

Makers

Presentatie Ria Bremer

Muziek Rudy van Houten

Film Rob Zimmerman

Productie en regie Mieke Benda

Productie- en regie-assistentie Betty Drees

Technische realisatie NOS

Achtergrondinformatie

In vakantieperiodes waar Stuif es in niet wordt uitgezonden, wordt vanwege de populariteit van het programma meestal een speciale uitzending gemaakt die Stuif es in Post wordt genoemd. Zo kunnen kinderen toch nog brieven insturen en beantwoord krijgen.

In het begin wordt Stuif es in telkens uitgezonden van een andere locatie. Later worden de Meerpaal in Dronten en 't Spant in Bussum gebruikt als vaste studio, waarna het geheel nogmaals verhuist naar het Stuif es in-theater in Ponypark Slagharen en ook veelvuldig gebruik maakt van een rondreizende tent.

Vele bekende Nederlanders hebben in dit programma op jonge leeftijd hun televisiedebuut gemaakt.