Tiener Magazine

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf T.M.)
Periode1964-1966
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreJongerenprogramma,
magazine
Decennia1960-1969
Mediumtelevisie

Tiener Magazine (1964-1966) titel.jpg Tienermagazine.jpg

Tiener Magazine (1964-1966).jpg Tiener Magazine (1964-1966)2.jpg

Beschrijving

“Tiener Magazine: van alles en nog wat voor en door tieners”. Tiener Magazine is een jongerenprogramma van de NCRV en is eens per maand op de televisie te zien. In het programma komt in iedere aflevering een veelvoud van onderwerpen langs. Na een korte introductie van Hans Kemna, de vaste presentator van het programma ziet men verschillende reportages afgewisseld door muziek van verschillende bands. Deze bands zijn ‘live’ aanwezig in de studio. Terugkerende onderdelen zijn de jukbox toppers en een top 3 van de populairste liedjes samengesteld door de kijkers van Tiener Magazine.

In de verschillende reportages gaan Hans Kemna, Hannie A. Cohen en Eefje de Vries kijken naar allerlei beroepen of beroepsmogelijkheden, cultuur (zoals theater, dans en muziek) en vrijetijdsbestedingen (hobby’s en sporten). Wat opvalt aan deze reportages is dat zij heel positief zijn over de desbetreffende onderwerpen. De reportages zijn bijna te beschouwen als promotiefilms waarin beroepen, culturele activiteiten en vrijtijdsbestedingen (in clubverband) worden aangeprezen. Maar het programma geeft ook vrijheid voor discussie. Opvallend is vooral de discussie tussen een aantal jongeren en Henri Knap, een dagboekanier bij het Parool. In deze discussie protesteert hij tegen het zien van de tiener als aparte groep. De hitte van de discussie richt zich vooral op de industrie, die deze “beïnvloedbare” groep exploiteert en daarmee deze markt of groep ook creëert. Nogal ironisch gezien het feit dat ook het programma waarin deze discussie wordt vertoond, Tiener Magazine, zelf behoort tot deze industrie.

Makers

Presentatie Hans Kemna

Reportages Hans Kemna, Hannie A. Cohen, Eefje de Vries

Samenstelling, regie Andries Roest, Didier C. van Koekenberg

NCRV

Achtergrondinformatie

Hans Kemna is een grote naam geworden in de Nederlandse filmwereld. Hij heeft als casting director meegewerkt aan belangrijke Nederlandse film waaronder Zwartboek, Antonia, Turks Fruit en vele andere. Ook heeft hij in 2005 het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs gewonnen.

De discussie die hierboven beschreven is, is begonnen naar aanleiding van een krantenartikel in het Parool van Henri Knap genaamd: “Ongezonde Apartheid”. Waarin hij zijn onvrede uit over het ontstaan van de groep van tieners.