Turks Fruit

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1973
Beschikbaar in archiefNiet beschikbaar
GenreSpeelfilm
Decennia1970-1979
Lengte112'00
MediumFilm


Beschrijving

Turks Fruit is een film van Paul Verhoeven waarin de hoofdrollen worden vertolkt door Rutger Hauer en Monique van de Ven. De film komt voort uit de roman Turks Fruit die is geschreven door Jan Wolkers.

Dit verhaal speelt zich af in Amsterdam tijdens de jaren 70. De schilder Erik, die gespeeld wordt door Rutger Hauer, duikt met zoveel mogelijk meisjes het bed in. Tot de dag dat de jonge, mooie Olga (Monique van de Ven) hem oppikt wanneer hij staat te liften. Hij raakt tot op over zijn oren verliefd op haar, ze trekken bij elkaar in en een paar weken later beloven ze elkaar de eeuwige trouw voor het altaar. Tijdens hun huwelijk blijkt dat Erik zich niet kan aanpassen en daarnaast accepteert de familie van Olga hem niet. Vanwege onderlinge ruzie verdwijnt Olga uit het leven van Erik. Ze komen elkaar jaren later weer tegen en op dat moment realiseert Erik zich dat hij niet zonder Olga kan. Helaas blijkt zij ongeneeslijk ziek te zijn.

Makers

Productie Rob Houwer

Regie Paul Verhoeven

Scenario Gerard Soeteman

Muziek Rogier van Otterloo

Cinematografie Jan de Bont

Cast

Olga Stapels - Monique van de Ven

Erik Vonk - Rutger Hauer

Olga's moeder - Tonny Huurdeman

Olga's vader - Wim van den Brink

Winkelchef Wastora - Hans Boskamp

Arts Paul Kruithof - Dolf de Vries

Henny, nieuwe vriend Olga - Manfred de Graaf

Accountant - Dick Scheffer

Tineke Elfers, schoolvriendin Olga - Marjol Flore

Civil servant - Bert Dijkstra

Ambtenaar in Limburg - Bert André

Beveiligingsman - Jon Bluming

Scharrel van Erik - Suze Broks

Boer die tang uitleent - Johan te Slaa

Collega-beeldhouwer van Erik - Hans Kemna

Achtergrondinformatie

Turks Fruit is een van de succesvolste Nederlandse bioscoopfilms aller tijden met maar liefst 3,5 miljoen bezoekers. De film wint een Academy Award voor beste niet-Engelstalige productie. Daarnaast ontvangt de film in 1999 een speciale Gouden Kalf voor 'Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw'. Dit gebeurt na een publieksenquête die tijdens het Nederlands Film Festival wordt gehouden.

In 2007 kreeg Turks Fruit een eervolle plek in de Canon van de Nederlandse film. Dit omdat er een aantal fragmenten uit de film tot de bekendste uit de Nederlandse filmgeschiedenis behoren, namelijk: Eric en Olga pasgetrouwd op de fiets door Amsterdam, Olga op een rode beddensprei onder een opgehangen spiegel en Eric en Olga in de stromende regen op de stoep.