Telescoop

Uit B&G Wiki
Periode1993-2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreMagazine
Decennia1990-1999, 2000-2009
Lengte57'00
Mediumradio


Beschrijving

Magazine met reportages en nieuws over techniek, nieuwe media en communicatie. Na 1april 2001 wordt het programma opgesplitst in Telescoop Magazine en Telescoop Actueel. Kenmerkend voor het programma is dat bij de onderwerpen de link wordt gelegd met de maatschappelijke relevantie.

Telescoop staat in de traditie van het roemruchte radioprogramma Hobbyscoop uit de jaren zeventig. Dat programma behandelt onderwerpen variërend van ruimtevaart tot solderen.Telescoop draait om echt hedendaagse onderwerpen als internet, digitale televisie en computervirussen. Medewerkers van het programma zijn cabaretier Vincent Bijlo en wetenschapsjournalist Herbert Blankesteijn.

Teleac begint met Telescoop begin jaren negentig. Eind 2003 besluit de educatieve omroep te stoppen met het programma. Presentator Herbert Blankesteijn wijt het schrappen aan de houding van de beleidsmakers in Hilversum: "Het zijn alfa's. Ze hebben geen belangstelling voor wetenschap of ICT, terwijl je struikelt over alle programma's over cultuur en allochtonen."

Makers

Teleac/NOT