Televisieprogrammering 1951-1955

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor de programmering van televisieprogramma's is pas laat historische aandacht gekomen. In de tijd dat Nederland twee netten heeft, tot aan 1988 dus, is een zorgvuldige programmering ten opzichte van de concurrentie niet zo van belang.
Met de toename van het aantal zenders, ingeluid met de komst van RTL Véronique in 1989, verandert het Nederlandse televisielandschap. De kabel maakt het bovendien mogelijk meer buitenlandse zenders, zoals de jongerenzender MTV, te ontvangen.

Sinds de jaren negentig is programmering veranderd, er wordt rekening gehouden met de concurrentie en programma's worden steeds meer beoordeeld op kijkcijfers. Termen als blokprogrammering, horizontale programmering, defensieve of offensieve programmering, sandwichen en hammocking zijn voor netcoördinatoren uitgangspunten in de programmering van televisie.

Wanneer de televisie in Nederland begint in de jaren vijftig is er slechts één net. Er is ook een beperkt aantal uren zendtijd. Van de meeste programma's die in de vroege periode zijn uitgezonden is maar weinig bewaard gebleven. Toch geeft juist die periode zicht op de manier waarop Nederlanders kennis hebben gemaakt met het medium televisie.

In 1998 publiceert het Nederlands Audiovisueel Archief, tegenwoordig Beeld en Geluid geheten, een overzicht van de periode 1951-1955. Hierin is een overzicht te vinden van de uitzenddata van alle programma's in deze periode.

De verantwoording beschrijft de werkwijze en de uitgangspunten.

De inventarisatie van uitzendingen biedt een overzicht van alle titels uit deze periode.
Deze titels zijn ook te vinden in een Alfabetisch register en in een datumtabel van uitzendingen.

Van een aantal uitzendingen is onzeker wanneer deze zijn uitgezonden.