Theo Dijkslag

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamTheo Dijkslag
Geboren,
Functies grafisch ontwerper
Bekend van
Periode actief1972-1996
Werkt samen metHarry Schreurs, Rob van den Berg

Theo Dijkslag in de media
Oeuvre Theo Dijkslag

Theo Dijkslag komt in 1972 te werken bij NOS Grafisch ontwerp na een opleiding als grafisch ontwerper. Hij start in de tijd dat video net intrede heeft gedaan in de televisiewereld. De mogelijkheden voor het maken van bewegende grafiek voor televisie nemen door video een enorme vlucht. Dijkslag, opgeleid als grafisch ontwerper, wordt gegrepen door de nieuwe mogelijkheden van tijd, ruimte en geluid en blijft op de afdeling.

Een van Dijkslag’s eerste leaders is voor de Teleac cursus Fotograferen en filmen in 1973. Daarna volgen nog heel veel programmaleaders zoals: Countdown (1976), Biobits(1990), Chips die je niet kunt eten(1986). Die laatste programmaleader is geheel gemaakt op een gewone huiscomputer, de Atari 600XL. Voor de leader van jongerenprogramma Kresj (1990) krijgt hij een Promax/BDA award, voor de leader van Bananasplit wint hij zilver in 1993.

Dijkslag maakt bij Antics Studio (een van de eerste computeranimatiesystemen) een driedimensionale stationcall voor Teleac. Het logo van de zendgemachtigde – de cirkel in vierkant- blijkt van opzij te bestaan uit gekleurde driedimensionale geometrische figuren. Het is in 1985 de eerste 3d stationcall op de Nederlandse televisie.

Daarna is Dijkslag verantwoordelijk voor de eerste gezamenlijke leader voor Nederland 1. Vóór 1988 was de vormgeving van de omroepverenigingen beeldbepalend op het net. In 1988 kwam daar voorzichtig verandering in. Dijkslag ontwerpt een logo met een statige Romeinse 1. Die 1 wordt gevormd door openslaande stalen deuren en vormt zo letterlijk het doorgeefluik voor de omroepverenigingen die op het eerste net uitzonden.