Tom Nieuwenhuijsen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tom Nieuwenhuijsen

NaamTom Nieuwenhuijsen
GeborenDen Haag, 11 mei 1921
GestorvenEemnes, 5 december 2003
Functies verslaggever, hoofdredacteur
Bekend vanAVRO Radiojournaal
Periode actief1946-1985
Werkt samen metTom Schreurs
Media
Audio fragmentenAudio.png

Tom Nieuwenhuijsen in de media
Oeuvre Tom Nieuwenhuijsen

Na de middelbare school ziet het er aanvankelijk naar uit, dat Nieuwenhuijsen sociale geografie en economie gaat studeren. Na enkele maanden studie aan de universiteit van Amsterdam breekt de oorlog uit en wordt de studie beëindigd. Na 1945 is hij een korte periode censor bij het militair gezag en vervolgens enkele maanden werkzaam op een handelskantoor.

In 1946 solliciteert Nieuwenhuijsen bij de AVRO. Tom Schreurs neemt hem met gunstig gevolg een stemtest af. Twee maanden werkt hij als freelance verslaggever en vanaf 1 juni 1946 wordt aangesteld als assistent op de reportagedienst, zoals het AVRO-radiojournaal in die tijd nog heette. In oktober 1956 overlijdt Schreurs en Nieuwenhuijsen volgt hem op als chef van de reportagedienst. In 1963 wordt hij waarnemend programmaleider en in januari 1965 volgt zijn benoeming als hoofd programmadienst radio en plaatsvervangend directeur van de radio.

In het kader van de gezamenlijkheid werkt Nieuwenhuijsen in zijn functie als AVRO-verslaggever ook mee aan belangrijke evenementen zoals statiebezoeken of sportwedstrijden. Ook interviewt hij een aantal internationalen sterren zoals de zanger/acteur Yves Montand, de zangeres Vera Lynn, de jazzmusicus Duke Ellington en de actrices Audrey Hepburn en Jayne Mansfield. Zo verzorgt hij verslag van de wereldkampioenschappen schaatsen en de watersnoodramp in 1953. In zijn hoedanigheid als programmaleider is hij lid en later voorzitter in het college van programmaleiders van de NOS. Ook is hij van 1965 tot 1977 bestuurslid en voorzitter van de Stichting Nederlandse Schoolradio.

In de periode 1977 – 1985 neemt hij als programmacommissaris Radio plaats in het NOS-bestuur en later van de Raad van Beheer. Radio Nederland Wereldomroep benoemt hem in de jaren ’80 tot interim-directeur programmazaken. Internationaal is Nieuwenhuijsen twee jaar betrokken bij de golflengteverdelingsconferentie van de Verenigde Naties waar hij deel uitmaakt van de Nederlandse regeringsdelegatie. Zijn werkzaamheden omschrijft hij aldus:

“Je vergadert je wezenloos, maar op zichzelf zijn al deze contracten en vergaderingen wel boeiend, omdat je op deze wijze meer en meer de beweegredenen van de andere zendgemachtigden leert kennen”.

Van 1977 tot 1985 is Nieuwenhuijsen lid van de Raad van Beheer van het Algemeen Nederlands Persbureau. Hij is lid van de kascommissie en lid van de Raad van Toezicht van het Nederlandse Omroepmuseum. Voor de historische LP-reeks “Stemmen des tijds” van het Omroepmuseum schrijft Nieuwenhuijsen teksten voor de jaargangen 1939 t/m 1945. Bovendien is Nieuwenhuijsen 12 jaar bestuurslid van het VGO, de vereniging van gepensioneerde omroepmedewerkers, waarvan 10 jaar als voorzitter. Tot 2001 is hij verder actief in het bestuur van de Onderlinge Ziektekosten verzekeringsmaatschappij PNOOZ.

Verder zit Nieuwenhuijsen zes jaar in het bestuur van het Holland Festival.

Prijzen en onderscheidingen

Officier in de Orde van Oranje Nassau (1986).