Trivia: NOS-Omroepers

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het overzicht

De eerste NTS uitzending roept journaliste Jeanne Roos om. Daarna heeft de NTS geen "eigen" omroepster maar worden de uitzendingen aangekondigd door de omroepsters van de andere zendgemachtigden. Jantine de Jonge is in 1966 de eerste eigen omroepster van de NTS.

  • Over de voorbereiding op de eerste uitzending meldt Roos aan Trouw: "Ik heb maar twee jurken, die geschikt zijn voor het televisiescherm. Ik ben wel een uur lang bekeken in de televisie studio. Erik de Vries, de regisseur, heeft me wat zinnetjes laten zeggen. [...] Je raadt nooit wat ik het eerste moet zeggen. Goedenavond dames en heren...!".
    (bron: Trouw, 25-09-1951)
  • Waarom ze is gevraagd om de omroepbeurten van de eerste uitzending te verzorgen laat ze weten: "[...] ze willen voor die eerste uitzending een, laat ik zegen, neutrale figuur. Ik heb niets met de omroepverenigingen te maken. Met de Inktvis ben ik twee maal voor de televisie geweest. Ze zeggen, dat ik een goed "beeld"heb..."
    (bron: Trouw, 25-09-1951)
Jeanne Roos
eerste televisie-uitzending
  • In oktober 1966 wordt er naast Jantine de Jonge een tweede NTS-omroepster aangenomen. Dit is Lenie van der Meulen uit Arnhem. Lenie heeft een cursus gevolgd bij de NATU (Nederlandse Amateur Toneelunie). Ook is ze oprichtster van de Arnhemse cabaretgroep 'De Foekepot'. Ze is moeder van drie kinderen en haar man werkt bij het diaconessenhuis. Begin 1967 wordt ze al vervangen door Ria Dalmeijer. Er wordt naar buiten gebracht dat haar stem de spanning niet aan kan en daardoor hees wordt. Van der Meulen spreekt dit tegen: ze heeft altijd een hese stem, ook tijdens haar screentest.

Naast de vaste omroepers zijn er ook een aantal eenmalige optredens geweest.

Ilona Hofstra
gastomroepster in 1977

Ilona Hofstra wint het Teletalent 1976, gehouden ter ere van 25 jaar televisie in Nederland. Onderdeel van de prijs is een omroepbeurt bij de NOS. Deze vervult ze, onder de naam Akke Hofstra, op een zondag begin 1977. Eerst kondigt ze 's middags de cursussen van Teleac aan en, na een introductie en uitleg van Pim Juffermans, de avondprogramma's van de NOS.

Hoofd eindregie Pim Juffermans is meerdere malen als invaller op televisie te zien geweest als omroeper. Voor de vaste omroepers is het geen geheim dat hij graag zelf op televisie verschijnt.

Pita Croy heeft een enkele keren omgeroepen voor NOT tussen 1990-1991.