Trivia: NOS Journaal

Uit B&G Wiki
  • Vanaf 1951 verschijnen in uitzendtijd van de NTS onder de titel Journaal al een aantal uitzendingen. De reportages verslaan onder meer bezoeken van het Koninklijk huis aan Amerika, Noorwegen en Denemarken. Op Koninginne- en Bevrijdingsdag zijn er nationale tv-programma's te zien met respectievelijk een defilé bij Paleis Soestdijk en een reportage vanaf het Binnenhof. Vanaf 2 februari 1953 zijn er zes NTS-uitzendingen met filmreportages rond de Watersnoodramp. Rond de radio-actie Beurzen open, dijken dicht, worden bovendien reportages uitgezonden over de inzamelingsacties in het land.
    (Bron:NTS jaarverslagen 1951-1956)
  • Vanaf 1961 is het NTS Journaal dagelijks te zien. Het weekoverzicht, voorheen op zaterdag verhuist dan naar de zondag.
  • In 1968 begint het NTS-journaal op experimentele basis met de uitzending van items in kleur. Het eerste nieuws in kleur wordt uitgezonden op 12 januari van dat jaar. Na de opening van een nieuwe 'kleurenstudio' op 2 oktober worden regelmatige kleurenonderwerpen in het Journaal opgenomen.
    (Bron:NTS jaarverslag '68 t/m 5'69)
  • De filmopnamen worden in Haarlem ontwikkeld, naar het redactiecentrum in Hilversum gebracht en pas daarna naar de studio in Bussum.
  • In eerste instantie worden de items door een stem buiten beeld aan elkaar gepraat. Het eerste gezicht van het Journaal is Coen van Hoewijk in 1961.
  • Vanaf 27 augustus 2012 begint de eerste Journaal-uitzending om 6.30 uur. Daarvoor begon de eerste uitzending om 7.00 uur.
Terug naar NOS journaal