Trivia: NPS-Televisievormgeving 1994-1997

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Het logo dat Will Bakker ontworpen heeft, stelt een oog voor.
Will Bakker vertelt over de series leader en dat hij de letters eigenlijk wilde uitsnijden. Op de achtergrond is een Vertigo te zien waarop een veel strakkere letter S/E is gemaakt, de S/E letter die vastgehouden wordt, zou eigenlijk gebruikt worden.

Terug naar NPS-Televisievormgeving

  • Vormgever Will Bakker praat met de Volkskrant over de gemaakte keuzes bij het ontwerpen van de leader: "Ik heb bewust gekozen voor de allereenvoudigste vormgeving. De Nederlandse televisie oogt toch al zo onrustig omdat er reclame tussen de programma's zit. Hoepla, je zit zomaar bij Loeki. De BBC vormgeving ziet er bijvoorbeeld veel rustiger uit, daar zie je veel moois. Zo'n messcherpe stalen 2 die valt en trillend in de vloer blijft steken, of die loodzware 2 die op de grond ploft en stof doet opwaaien."
    (Bron "NPS krijgt 'heldere en menselijke' vormgeving in brede kwaststreken" in de Volkskrant 2 januari 1995)
  • Will Bakker vertelt over de NPS serie-leader. "Onder series vallen allerlei soorten programma's, hele vrolijke en hele serieuze. Ik heb gekozen voor letters omdat die een heel mooi neutraal beeld geven en ik met die letters ook het idee van serie kan aangeven omdat ze elkaar opvolgen. Ik heb de letters op de computer gemaakt, maar ik had ze ook kunnen uitsnijden. Het probleem was echter dat je een heleboel losse elementjes krijgt, waarvan je het meeste kan weggooien. En dan met een heleboel moeite en dan krijg je toch wel ongeveer eruit wat de computer veel beter kan doen.
  • Na een leader volgt soms een voice-over. De draaiende schaduwen zijn gemaakt als ondergrond voor dit gesproken commentaar op de programma's die volgen. De ruimtelijke witte ondergronden liggen op de studiovloer met een camera recht erboven. Will is met een spot op het object gericht om het object heen gelopen.

Terug naar NPS-Televisievormgeving