Trivia: Picturale - Nederland 1935-1950

Uit B&G Wiki
  • De film bevat een aantal gemanipuleerde shots.
    * Eén van de eerste shots van huizen in Amsterdam is gespiegeld om beter uit te komen met de omliggende shots.
    * Tegen het eind van het eerste deel zit een shot van vallend sneeuw. Dit shot is korter dan de makers in hun spotlijst hebben genoteerd. Om het gat te dichten heeft Tonnie van Els het shot achterstevoren herhaald. Omdat de sneeuwvlokken onregelmatig bewegen op het scherm valt dit de meeste kijkers niet op.
    * De lichtflitsen in het donker tijdens de oorlogsequentie zijn in de montage aangepast aan het tempo van de muziek zodat ze precies samenvallen met de akkoorden. Tevens zijn er een paar toegevoegd door het beeld te spiegelen.
    * De Duitsers op het dak in de oorlogsequentie zijn enorm vertraagd om uit te komen met de muziek.
    * Het laatste zwart-wit shot van de bevrijding is eigenlijk in kleur gefilmd maar zwart-wit gemaakt om het effect van het langzaam terugkeren naar kleur mogelijk te maken.
    * Het shot van de koninklijke familie in de koets is gespiegeld opdat het beter past tussen de omliggende shots.
  • Het tweede deel van de Pastorale (bekend als Andante molto mosso) is bewust weggelaten uit Picturale. Er is niet genoeg beeldmateriaal aanwezig om over de hele Pastorale te leggen en de makers hebben gemerkt dat ze dit deel van de muziek niet goed op de beschikbare beelden kunnen leggen.
  • De film bevat een paar beelden die weliswaar niet door amateurs geschoten zijn, maar wel deel uitmaken van de Smalfilmcollectie. Het betreft een aantal beelden in de oorlogsequentie die afkomstig zijn uit oorlogsjournaals. Een amateurfilmer heeft deze beelden in één van zijn films verwerkt en zodoende zijn ze in de collectie aanwezig.
  • Het shot van de straat met verwijderde houten hekken komt niet uit de smalfilmcollectie maar uit een oude bioscoopjournaal. Het is echter wel door een amateur gefilmd. Dit shot is door Beeld en Geluid beschikbaar gesteld.

Terug naar de productie