Tweelampsontvanger

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamTweelampsontvanger
Vervaardigd door
In gebruik vanaf
In gebruik tot
Gewicht

Een onconventionele tweekringsontvanger met slechts een detector en een eindlamp is dit apparaat uit 1942. De twee afgestemde kringen zijn samen opgenomen in een zogenaamd bandfilter. Dit bandfilter is opgebouwd met een speciale spoelenset “UNDY”, waardoor het geschikt wordt voor de ontvangst van lange- midden- en kortegolfzenders. De noodzaak van het bandfilter is het zeer grote verschil in sterkte tussen Hilversum I en de vanuit Jaarsveld opererende Duitsepropagandazender Radio Bremen. Met eenvoudige éénkringsontvangers is Radio Bremen over de hele middengolf te horen. Gebruik van de moffenzeef is nog niet bekend.

De bandfilteringang maakt het toestel zeer geschikt voor de selectieve ontvangst van korte golf zenders door de toepassing van terugkoppeling. De storing door de Mexicaanse Hond wordt door het bandfilter effectief onderdrukt.

Het apparaat is in de Tweede Wereldoorlog populair vanwege de relatieve eenvoud ervan. Het is gebouwd op een met aluminiumplaat bedekt houten chassis met een pertinax frontpaneel. Aan enkele lege gaten is te zien dat het eerder is gebruikt, en wel voor de “Radio Expres Standaard”.

Het toestel is ingericht om met de koptelefoon beluisterd te worden.