VPRO in jaartallen

Uit B&G Wiki
Datum Event
29-05-1926 De Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep (VPRO) wordt opgericht en huurt zendtijd bij De Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF).
30-05-1926 Voor het eerst verzorgt de VPRO een uitzending (via de zender van de NSF).
22-04-1952 De VPRO verzorgt voor het eerst een televisie uitzending.
02-10-1967 In de tweede aflevering van VPRO's Hoepla leest het model Phil Bloom naakt een krant. Voor het eerst is er bloot op de Nederlandse televisie.
1968 Alle dominees zijn uit het bestuur van de VPRO verdwenen. Hiermee wordt het vrijzinnig protestantisme losgelaten en worden de puntjes tussen de letters verwijderd.
voorjaar 1981 Er verschijnen veel adviezen, nota's en ontwerpen waarin betrokkenen aangeven hoe zij het publieke bestel en commercie daarin zien. Een VPRO commissie laat via een rapport weten dat zij drie televisienetten zouden willen zien. Een algemeen net, een geprofileerd net en een commercieel net. Den Haag en Hilversum vinden dit geen goed idee; er wordt niks met het rapport gedaan.
04-04-1988 De derde publieke zender Nederland 3 gaat van start. De KRO, NCRV, VARA en EO bepalen de programmering op Nederland 1, de AVRO, TROS, VOO en VPRO op Nederland 2 en de NOS met kleine de zendgemachtigden nemen Nederland 3 onder hun hoede.
1991 De VPRO en EO hebben genoeg leden en bereiken de A-status.
06-06-1991 De minister van WVC (d'Ancona) wil, met de komst van een commerciële omroep in zijn achterhoofd, de positie van het publieke bestel versterken. De concurrentie moet worden aangegaan met informatie, cultuur en verstrooiing. Daarnaast is ze van mening dat de publieke omroepen meer moeten samenwerken. De profielen van de zenders zijn als volgt: Nederland 1 wordt de levensbeschouwelijke zender (met AVRO, KRO en NCRV), Nederland 2 gaat zich richten op amusement (met TROS, VOO en EO) en Nederland 3 zal een progressief karakter krijgen (met VARA, VPRO en NOS).
22-03-2011 De VVD maakt bekend dat zij alleen nog plaats zien in het publieke bestel voor de zes grootste publieke omroepen. D66 en de PVV zijn het hier mee eens maar de PvdA, CDA en SP zien dit niet zitten. Als een meerderheid vóór stemt kan dit betekenen dat de VARA, BNN en Omroep MAX van televisie moeten verdwijnen. Op dit moment hebben de TROS, KRO, EO, AVRO, NCRV en VPRO de meeste leden. De NOS en NTR mogen van de VVD ook blijven bestaan omdat ze zonder leden functioneren. Op deze manier hoopt het kabinet 200 miljoen euro te bezuinigen.


(Bron: RTV Dossier)

Terug naar de VPRO