Val dood!

Uit B&G Wiki
Periode2009
Beschikbaar in archiefNiet Beschikbaar
GenreKorte Film
Decennia2000 - 2009
Lengte9'08”
MediumTelevisie
Externe infoArchief Kort!


Beschrijving

De korte film, geregisseerd door Arne van Toonen, is gemaakt vanuit het project Kort! Het is bedoeld als een vertoning op de omroep de NPS. De kort maar krachtige film gaat over een eerste parachutesprong, genomen door een 50-jarige man als verjaardagscadeau van zijn vriendin. Zijn begeleider komt voor de sprong te weten, dat zijn vrouw vreemdgaat met een co-werker en hem zal verlaten. Hierop is de begeleider van plan zelfmoord te plegen. Dit brengt meerdere consequenties met zich teweeg voor hem zelf en de 50-jarige die van plan is zijn eerste sprong te doen. De verrassende wending aan het einde, namelijk de zelfmoord van de co-werker, zorgt ervoor dat de kijker tot de laatste seconde geboeid blijft. Het fascinerend om te zien hoe een compleet plot kan worden uitgewerkt terwijl de film nog geen 10 minuten duurt en niet wordt afgeraffeld.

Het verhaal wordt verteld, doordat je als kijker meegaat met de 50-jarige parachutist. Doordat hij vast zit aan zijn instructeur door de uitrusting, is het heel duidelijk wat er in het hoofd van de instructeur omgaat en waarom hij van plan is zelfmoord te plegen.

De documentaire maakt duidelijk dat zelfmoord niet alleen consequenties heeft voor degene met suïcidale neigingen, maar ook voor zijn omgeving. Meerdere mensen zijn vaak de dupe of het slachtoffer ervan, zeker wanneer men te maken heeft met impulsieve zelfmoordneigingen. Hoewel dit nog steeds een veel voorkomt in de samenleving is het een taboe om over te praten. Toch wordt men er nog dagelijks mee geconfronteerd, doordat er op het moment in de wereld ook veel zelfmoordaanslagen plaatsvinden. Korte films als deze zorgen ervoor dat het taboe rondom zelfmoord kan worden verminderd.

Makers

Regie Arne van Toonen

Productie Hazaza

Producent Margreet Ploegmakers

Scenario Luuk van Bemmelen

Camera Martijn van Broekhuizen

Montage Brian Ent

Geluid Roberto van Eijden

Engelse Titel Dream Man

Cast

Fons - Bert Luppes

Mike, instructeur - Waldemar Torenstra

Berry, collega-instructeur - Micha Hulshof

Chantal, vrouw van Mike - Eva Duyvestein

Vriendin van Fons - Marjolein Ley

Achtergrondinformatie

De korte film, die is gemaakt uit opdracht van het project Kort!, wordt gesteund door het Nederlands Fonds voor de Film, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele omroepproducties en het CoBo Fonds voor de productie van de film.