Van Moskou tot Magadan

Uit B&G Wiki
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrereportage
Decennia2000-2009
Lengte45 minuten per aflevering
Mediumtelevisie
Externe infoWebsite

Van moskou tot magadan titel.jpg Van moskou tot magadan tite.jpg

Beschrijving

Brandt Corstius wil naast het bekende grauwe Rusland ook een ander fraai Rusland tonen. Hij reist door de verschillende deelrepublieken en laat zien hoe het Sovjet verleden in Rusland nu nog terug te zien is in steden en in de mensen.

Bijvoorbeeld in de republiek Altai, in Korgon waar inwoners hem vertellen over zeer giftige raketbrokstukken die neerstorten in hun woon- en werkomgeving. De de soevereine staat Abchazië tijdens de viering van de onafhankelijkheid en de voormalige datsja (landhuis) van oud-dictator Jozef Stalin. In Kalmukkië, waar iedereen moet leren schaken omdat president Kirsan Nikolajevtish Iljoemzjionov, een fervent schaker is.

De Siberische stad Magadan waar de meeste inwoners nakomelingen zijn van gevangenen uit de strafkampen van Stalin, de zogenaamde Goelags. Het Siberische stadje Khanti Mansiysk is inmiddels schatrijk geworden door de vondst van olie. In de Kaukasus wonen vechtlustige mensen die tot de meest gastvrije volkeren van Rusland behoren. Hun geschiedenis is gebrandmerkt door geweld: terroristische aanslagen en ontvoeringen komen dagelijks voor en toekomstige bruiden worden er geschaakt.

In de laatste aflevering reist Jelle Brandt Corstius per trein van Vladikavkaz naar Moskou en probeert hij te ontdekken wat de 'Russische ziel' is.

Het programma heeft een eervolle vermelding van de jury van de Zilveren Nipkowschijf in 2009 gekregen.

Makers

Presentatie Jelle Brandt Cortius

Camera en regie Hans Pool

Productieleiding Arjan van Engen

Productie Katja Sokolova, Erik Hensel, Olga Kravets

Producent Gert-Jan Hox

Eindredactie Karen deBok

Productiemaatschappij De Haaien voor de VPRO