Videorecorder

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De videorecorder heeft zijn plaats gevonden in veel huishoudens. Aan het begin van de éénentwintigste eeuw zijn ze voor een luttel bedrag nog te koop maar worden ze al weer vervangen door apparaten waar digitale techniek zorg draagt voor optimale kwaliteit en gebruiksmogelijkheden. Ook heeft de videodisk pogingen gedaan de markt te veroveren.

Het begin van de opnametechniek verloopt via verschillende trajecten. Aan het begin van de jaren vijftig van de twintigste eeuw zijn diverse mensen bezig met technieken om videobeelden vast te leggen om deze later weer te geven. Omdat voor beelden meer data nodig zijn dan voor alleen audio (geluid), gaat men banden gebruiken die met hoge snelheden langs de koppen worden gevoerd. De eerste proeven worden gedaan met een tape van 16 mm breed die met 2,5 meter per seconde wordt getransporteerd. De gebruikstijd is dus kort en de kwaliteit van het beeld is slecht. In 1953 komt RCA met een andere machine die vier minuten speelduur geeft met een bandsnelheid van 10 meter per seconde. Ook dit blijkt geen haalbare kaart, ondanks de betere beeldkwaliteit.

Een andere speler op de markt is de firma Ampex. In 1956 komt hun VRX 1000 op de markt. De kwaliteit is voor die tijd zeer acceptabel en deze techniek wordt zelfs door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gebruikt om gegevens op te slaan. Om het probleem van de hoge bandsnelheid en de daarbij behorende korte speelduur op te lossen gaat men op zoek naar een andere scantechniek. Het toverwoord blijkt Helical Scanning te zijn. Schuine aflezing. Het resultaat is dat in de huidige videorecorders een tape met lage snelheid schuin langs een trommel wordt geleid die heel snel draait. De videoschrijf- en -leeskoppen bevinden zich in de rand van de trommel. Bij elke omwenteling wordt een klein stukje van de band beschreven of afgelezen. De band draait langzaam langs de trommel zodat over de lengte van de band vele schuin lopende parallelle sporen aanwezig zijn. De speelduur is door de lage bandsnelheid veel langer dan in het begin mogelijk was. In de omroepwereld is veel gebruik gemaakt van de Ampexmachines. Kenmerkend zijn de brede banden die gebruikt werden. De brede banden maken een hoge beeldkwaliteit mogelijk. Voor consumentengebruik is de smalle band in de bekende videocassette een goed bruikbaar product gebleken