Vroeger & zo

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKinderprogramma
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoVroeger en zo


Beschrijving

Vroeger & zo is een educatief programma dat in samenwerking met SchoolTV wekelijks wordt uitgezonden op Z@PP. Het is bestemd voor het primair onderwijs, en poogt op speelse wijze allerlei geschiedkundige onderwerpen aan de kijker over te brengen.

Er zijn twee hoofdpersonages tegenover elkaar gezet: tante Annie is een oudere vrouw die altijd van alles weet te vertellen over het onderwerp van de week. Daarnaast komt er altijd een jonger iemand over de vloer, die vaak de aanleiding voor het onderwerp vormt. Soms is dit een neef (Martijn) of nicht (Jet) van Annie, en soms is het de pizzabezorger (Jeffrey). Zij representeren moderniteit, en een enigszins skeptische, nonchalante houding tegenover alles van vroeger, waar de jonge kijkers zich mee kunnen identificeren. Zo wordt het idee dat geschiedenis iets saais heeft, erkend, en vervolgens overbrugt door tante Annie, die alles interessant weet te maken.

In elke aflevering zit tante Annie thuis, en verteld aan haar neef of nicht iets over de Romeinen, Prinsjesdag of Anne Frank. Vervolgens zet zij een video aan, en krijgt de kijker film- en documentairebeelden te zien, met de vertelstem van Annie op de achtergrond. Af en toe wordt er tussendoor teruggeknipt naar Annie thuis, en stelt Martijn of Jet wat vragen. Zo komt de informatie niet te snel achter elkaar. Aan het eind van de aflevering is er een prijsvraag, en via de website van Vroeger & zo is hulp te vinden over hoe een werkstuk te maken dat betrekking heeft op een onderwerp uit de serie.

Makers

Redactie Colinda Backx, Geertje van der Pas en Willem van der Spek

Tante Annie/Anastasia Ellis van den Brink

Camera Guus Albrechts, Peter Bloemendaal en Frank Vugs

Geluid Ruud van de Braak en Boy van Hattum

Muziek Henk Pool

Licht Roel Ypma

Productie Maureen Strüwer

Montage Jos Verduyn Lunel

Mixage Jack Bol

Teleac/NOT

Achtergrondinformatie

Vroeger & zo komt tegemoet aan de kritiek die het onderwijs een paar jaar geleden ondervond. Jongeren zouden veel te onbekend zijn met belangrijke personen en gebeurtenissen uit het verleden. Het geschiedenisonderwijs zou bij het aankweken van historisch besef tekort zijn geschoten. Vroeger & zo wil helpen deze kritiek weg te nemen.