Wam Heskes

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamWillem Frederik Heskes
GeborenDelft, 29 september 1891
GestorvenZeist, 20 augustus 1973
Functies radiomaker, acteur, kunstenaar
Bekend vanNegen heit de klok, Tam-tam, De Wadders, De grote man zegt er het zijne van
Periode actief1928-1966
TriviaOntwikkelt de personages Koos Koen en Juffrouw de Bonk
Media
Audio fragmentenAudio.png

Wam Heskes in de media
Oeuvre Wam Heskes

Na de HBS en niet afgemaakte studies aan de academies voor beeldende kunst in Den Haag en Rotterdam werkt Wam Heskes af en toe bij ‘Het Toneel’ van Willem Royaards. Op zijn negentiende jaar vertrekt hij voor twee jaar naar Florence, waar hij de klassieke meesters uit de Renaissance bestudeert. Hij komt aan de kost met schilderen, op straat viool spelen en optreden in nachtgelegenheden.

Na zijn militaire diensttijd werkt hij als illustrator voor dag- en weekbladen. Hij ontwerpt het omslag voor het tijdschrift De Lach. Eind jaren 20 komt hij in aanraking met de radio (AVRO).

Hij ontpopt zich als een voordrachtkunstenaar die met zijn stem virtuoos talloze karakters kan uitbeelden. Zijn figuren als Koos Koen en Juffrouw De Bonk worden befaamd. Koen brengt hij ook 2000 maal op het toneel; juffrouw De Bonk beleeft 1080 radio-opvoeringen.

In 1932 organiseert hij als eerste een luisterwedstrijd, die twee ton voor het Rode Kruis oplevert. Voor de AVRO tekent hij ook illustraties in de radiobode. Heskes komt moeizaam de bezettingsjaren door. Na de oorlog wordt hij lid van de hoorspelkern, waarvoor hij vele rollen vervult.

Hij werkt ook mee aan KRO-amusementsprogramma’s als Negen heit de klok, Tam-tam en De Wadders. Beroemd wordt hij door zijn creatie ‘De gewone man zegt er het zijne van’. Van 1946 tot 1958 brengt hij driemaal per week de teksten tot leven die één jaar door Jan Derks en elf jaar door Toon Rammelt worden geschreven.

In 1966 stopt hij met werken. In zijn laatste jaren heeft hij geen zin meer in het leven. Hij moet door vrienden tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Zijn einde komt in een rusthuis in Zeist.

Naast acteur staat Heskes ook bekend als schilder, lithograaf, houtsnijder en tekenaar. Verder acteert hij in twee Nederlandse films.

De gewone man