Weynand Grijzen

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Wijnand Grijzen)
Weynand Grijzen in 1970

NaamGijsbertus Wijnand Grijzen
GeborenZwolle, 9 juni 1905
GestorvenRaalte, 22 november 1994
Functiesdecorontwerper, illustrator, art director
Bekend vandecors voor 't Schaep met de 5 pooten en de kar van Farce Majeure
Periode actief1959 - 1970
Triviameest bezongen decorontwerper bij de NOS omdat hij genoemd wordt in het lied van Farce Majeure
GalleryGallery
Externe infoTheaterencyclopedie, IISH.org en Vormvanvermaak.nl

Weynand Grijzen in de media
Oeuvre Weynand Grijzen

Weynand Grijzen begint zijn creatieve loopbaan als illustrator bij weekblad De Notenkraker, de daaraan verwante krant Het Volk en andere socialistische bladen en tijdschriften. Tijdens de Tweede Wereldoorlog tekent hij voor stripblad Doe mee en na de oorlog maakt hij de overstap naar theater. Hij is als decorontwerper verbonden aan Stichting Het Nederlands Volkstoneel De Toneelvereniging.

In deze periode maakt Grijzen kennis met het nieuwe medium televisie. Hij werkt in het theater onder meer samen met regisseurs Jack Dixon en Gerard Rekers die de eerste helft van de jaren vijftig ook eenakters voor televisie regisseren. Bovendien woont Grijzen vanaf 1958 Kasteel Groeneveld wat in het Gooi een trefpunt is van kunstenaars en creatieven. Daar maakt hij waarschijnlijk kennis met televisiemedewerkers.

Eind jaren vijftig is er dringend behoefte aan uitbreiding van de Afdeling Decorontwerp en zodoende wordt Grijzen gevraagd de afdeling te komen versterken. Hij heeft een aanbod om in vaste dienst te komen bij de NTS altijd afgewezen, ten eerste omdat hij het gezelliger vindt om thuis op kasteel Groeneveld (als onderhuurder van Joop Colson) te werken aan zijn eigen bureau en met uitzicht op de vele beesten die buiten rondlopen, en ten tweede omdat hij een kantoorbaan van negen tot vijf verafschuwt. Grijzen ontwerpt in 1959 zijn eerste televisiedecor en in de jaren erna volgen nog enkele honderden decors voor eenakters, dramaseries en comedies.

Zijn meest bekende ontwerp is de kar uit Farce Majeure, waarmee de programmamakers het land in trekken en het bekende 'Dat is uit het leven gegrepen' lied zingen. Het programma sluit af met een gezongen dankwoord aan de decorontwerper: 'En de kar is van Weynand Grijzen'. Bij zijn pensionering zingen de programmamakers van Farce Majeure op kasteel Groeneveld ter afscheid een speciaal voor hem geschreven lied.

Voor Grijzen in 1970 met pensioen gaat werkt hij nog aan het decor van het cafe 't Schaep met de 5 pooten. Joes Odufre vertelt in 1970 aan een journalist van De Telegraaf hoe dat decor tot stand komt: "Toen ik het idee voor deze serie kreeg ben ik met decorontwerper Wijnand Grijzen naar de Jordaan gegaan en hebben we gewooon een avond in café 'De Eland' gekeken. Dit café hier heeft helemaal model gestaan voor 't Schaep met de 5 pooten want het is zo belangrijk dat zo'n café een echte warme sfeer uitstraalt op het tv-scherm." Op tweede kerstdag 1970 wordt een compilatie van de favoriete liedjes van cast en crew uitgezonden. Grijzen kondigt vanaf zijn landelijk gelegen huisje in Heino het lied 'De Bijlmermeer' aan, een nummer over 'buiten wonen'.

Het archief van Weynand Grijzen is in 2015 overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Meer informatie en beeldmateriaal over zijn archief is te vinden op Vormvanvermaak.nl.